Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.02.2015.
07:23
B. Božin - Vesti A

Američki ego preči od diplomatije

Angela Merkel i Barak Obama su na susretu u Vašingtonu pokazali "površno transatlantsko jedinstvo", ocenjuje se u komentaru nemačkog lista "TAC". Pred novinarima su se pomučili da nađu reči prijateljstva i reči nade za pregovore u Minsku, ističe se dalje.

Fonet/AP
Duel u Beloj kući: Mnogo praznog prostora između Merkelove i Obame

Američki predsednik je jasno stavio do znanja da će diplomatskim pregovorima dati još samo jednu šansu, ali ako ona propadne, diskusija u SAD će se masovno zaoštriti i tu nemačka kancelarka nema uticaja. Argumenti Merkelove protiv isporuke oružja vlastima u Kijevu neće se više uvažavati kada bude dostignuta krajnja granica pregovaranja.

Jer, kako se objašnjava pozadina ovih odnosa, odluka Vašingtona o tome kako se treba ponašati u ukrajinskom konfliktu već odavno nije uslovljena spoljnopolitičkim faktorima.

- Amerika se nalazi u izbornoj trci. Iako će se o nasledniku Obame odlučivati tek u novembru 2016. godine, u Vašingtonu su manevri već počeli. To pokazuje unutrašnjepolitički pritisak, koji se sve više povećava i predsednika gura u pravcu odluke za isporuku oružja - piše novinar pomenutog lista.

Da su republikanci na ivici diplomatskog strpljenja - ne iznenađuje mnogo, navodi se dalje, jer su konzervativci oduvek biračima znali da insceniraju vojnu silu kao zaštitničku snagu u svetu. U domaćim (američkim) medijima se sve više piše o slabosti američke strategije iz kojih Rusija izvlači korist.

"To je slika koja ne odgovara predstavi Amerike kao velike sile - svejedno da li su u pitanju demokrate ili republikanci. Da se globalni svet promenio od hladnog rata, u toj retorici je samo marginalni aspekt i za trgovinu u sopstvenoj zemlji irelevantno."

I neodlučni Obama, koji će narednih meseci brinuti pre svega za sopstvenu sliku u istoriji, neće moći da se otrgne tom pritisku ukoliko propadnu diplomatski pokušaji Merkelove i Evrope. Unutrašnjepolitički interesi - to je američka realnost - nadmašuju transatlantske odnose, zaključuje se u komentaru.

Ne mislite loše o SAD

Obama je zamolio Nemce da ne misle tako loše o SAD povodom nadzora NSA i da imaju u vidu američku istoriju. On je priznao da "nema sumnje" da su otkrića Edvarda Snoudena o američkom špijunskom programu štetila utisku među Nemcima o obaveštajnoj delatnosti SAD, prenosi AP. Obama je istakao da je takva reakcija Nemaca normalna, s obzirom na njihovu istoriju i dodao da je američka strana preko NSA želela da spreči napade kao što su bili oni prošlomesečni u Parizu.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 08:27
Нема мира у Украјини докле год робују америчким интересима. Никакви мировни преговори неће успети, јер то Америци не одговара! Рат је неизбежан све дотле, док украјински народ не окрене леђа Америма и не очисти власт од њихових плаћеника.
Sreda 11.02.2015. 13:54
Наслов све говори. Цела ЕУ мора да игра онако како им Америка и Енглеска свирају. Шта је то него него поробљена ЕУ. Нико не сме својом главом да мисли.
Sreda 11.02.2015. 11:00
Americko ego di merda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online