Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.02.2015.
04:00
O. Ikodinović - Vesti A

Kijev nastavlja rat

Režim prekida vatre na istoku Ukrajine, koji je stupio na snagu 15. februara, ne poštuje se u potpunosti, a ukrajinske i proruske snage se međusobno optužuju za kršenje primirja koje su u Minsku prošle nedelje postigli lideri Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine.

Reuters
Trofej: Uništeni tenk ukrajinskih snaga

Najkritičnije tačke su Debaljcevo i Donjecki aerodrom, ali se artiljerijska paljba čuje i na drugim pravcima. Kijev tvrdi da je poginulo najmanje pet ukrajinskih vojnika, a prema informacijama obe strane ima i ranjenih.

Portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmak je rekao da su se napadi na Debaljcevo intenzivirali u poređenju sa prethodnim danima, optužujući ustanike da "upotrebljavaju sve vrste oružja".

S druge strane, izaslanik DNR u Kontakt grupi, Denis Pušilin, kaže da je situacija u ovom gradu napeta, da kijevske snage nastavljaju sa napadima, da pokušavaju da se probiju kroz obruč, a da su ustanici primorani da odgovore na napade.

Spremaju provokacije

S druge strane, proruske snage tvrde da ukrajinski vojnici tajno dovlače tešku artiljeriju ka naseljenim mestima i sumnjaju da će kijevske snage napraviti provokaciju, "otvoriti vatru, kako bi izazvali odgovor ustanika" i tako poništili dogovore iz Minska.

Kijev krši prekid vatre

Ukrajinska artiljerija otvorila je juče vatru i na aerodrom u Donjecku, na čijoj se teritoriji u tom trenutku nalazio predstavnik Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin i grupa od oko 30 novinara.

- Mi ne reagujemo na provokacije, ali u slučaju napada na naše pozicije od strane oružanih snaga Ukrajine, mi ćemo adekvatno odgovoriti - poručili su ustanici.
Prema dogovoru iz Minska, ukrajinske snage bezbednosti i ustanici trebalo je juče da započnu i sa povlačenjem teškog naoružanja. Bezbednosna zona trebalo bi da bude uspostavljena u konfliktnoj oblasti u naredne dve nedelje.

Portparol kijevske armije, Vladislav Seleznjov, kaže da ukrajinska vojska ne planira da povuče svoje teško naoružanje sa linije fronta.

- Kako možemo da povučemo oružje ako proruske snage nastoje da nas napadnu sa tenkovima i konstantno pucaju na nas, kazao je Seleznjov.

Opet Stoltenberg

U međuvremenu, NATO je ponovo optužio Rusiju da šalje svoje vojnike na istok Ukrajine, ali po tradiciji ničim nije potkrepio svoje tvrdnje.

- NATO je dokumentovao prisustvo ruskih vojnika u zoni sukoba u Ukrajini - izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu ruskom Komersantu, navodeći da je ove informacije dobio od "nezavisnih izvora, nezavisnih novinara i nevladinih organizacija", koji govore o ruskim vojnicima poginulim u Ukrajini. Stoltenberg je rekao da su se ukrajinske vlasti obratile NATO za pomoć, a da Alijansa pruža 'praktičnu podršku pri sprovođenju vojnih reformi".

- Odluku o tome da li naoružavati Ukrajinu ili ne donose odvojeno zemlje - članice NATO, rekao je Stoltenberg. On je dogovore iz Minska od 12. februara nazvao "korakom u dobrom pravcu", ali je odmah podsetio da septembarski sporazumi nisu bili ispunjeni.

Istovremeno, on je rekao da Alijansa ne želi konfrontaciju sa Rusijom, i da se nada konstruktivnim partnerskim odnosima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online