Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.02.2015.
12:38
Tanjug A

Nemci dali zeleno svetlo Grcima

Nemački Bundestag danas je većinom glasova dao "zeleno svetlo" za odobrenje četvoromesečnog produžetka programa finansijke pomoći Grčkoj, uz poseban naglasak učesnika parlamentarne rasprave da Atina dogovorene obaveze mora poštovati i da solidarnost stoji kad je reč o poverenju.

Reuters
Merkel i Šojble dali pristanak

Za produžetak pomoći glasalo je 542 od 631 poslanika, nakon što je ministar finansija Volfgang Šojble apelovao na evropsko jedinstvo.

Šojble je rekao da u slučaju Grčke nije reč o novoj pomoći, već o dodatnom vremenu i apelovao na evropsko jedinstvo.

- Ne radi se o novoj pomoći, niti o bilo kakvim promenama, već o dodatnom vremenu da bi se taj program uspešno okončao, rekao je Šojble pred poslanicima Bundestaga, objašnjavajuci zašto bi trebalo da glasaju za četvoromesecni produžetak pomoći koji, sudeći prema anketama, većina Nemaca odbija.

- Grčka još nije nikoga našla ko bi joj pozajmio novac, pošto joj se ne veruje. Dakle, mi smo rekli, mi ćemo pomoći Grčkoj, rekao je Šojble i dodao da to nije "komplikovana stvar" i da covek mora samo da shvati sadržaj - a to je da se Grčka dovede u stanje da njeno finansijsko tržište ponovo stekne poverenje.

Šojble je apelovao na evropsko jedinstvo.

- Mi u Evropi smo jedna zajednica, rekao je Šojble i, kako prenose mediji, ukazao da su tu Nemci više od svih ostalih za zajedništvo.

- Nemci moraju sve da učine za evropsko zajedništvo, rekao je Šojble.

On je naveo da su Grci na izborima izabrali svoju vladu i da je to za poštovanje, ali i upozorio da oni moraju, takođe, da znaju "da solidarnost ne znači da se drugi mogu ucenjivati, već da svi zajedno odgovorno dajemo svoj prilog".

Šojble je podsetio da je mnogo poverenja uništeno, ali i rekao da je paket pomoći nužan da bi se dobilo vreme za delovanje. On je, takođe, rekao da današnje glasanje nije lako palo ni jednom nemačkom poslaniku.

- Ne radi se o novim miljardama za Grke, već o produžetku vremena, ponovio je Šojble i opomenuo Grčku da je osnova ovog ugovora vladina deklaracija u Atini, da bez ograničenja žele da ispune program.

- Toga se morate čvrsto držati, poručio je Šojble Grcima.

Grčka se obavezala da neće imati jednostrane korake, rekao je Šojble i dodao da se sada radi o tome da se izgradi novo poverenje.

- Solidarnost ima zajedničkog sa poverenjem, naglasio je on.

U ime 22 poslanika demohrišćana, koji su danas glasali protiv, Klaus- Peter Vilš je rekao da oni ponavljaju svoj stav da vlada u Atini nije vlada od poverenja i založio se za istupanje Grčke iz evro-zone.

- Očaj će se dalje širiti, rekao je Vilš i dodao "rađe užasan kraj, nego užas bez kraja".

Za podršku, odnosno, produžetak finansijskog programa pomoći, izjasnio se u jednom intervjuu danas i nemački predsednik Joahim Gauk i pozdravio što se u Bundestagu ocrtava jasna većina za podršku.

Iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) izneta je, takođe, spremnost da se pomogne Grčkoj, ali i da Grčka ispuni preuzete obaveze.

- Svakome mora biti jasno da bi najskuplje rešenje sada bilo da Grčka napusti evro-zonu, rekao je Karsten Šnajder iz SPD, zadužen za pitanje budžeta.

POVEZANE VESTI

Petak 27.02.2015. 12:47
Da su isključili Grčku iz Evrozone nikada dug ne bi naplatili ovako ostaje da ih cede kao limun kap po kap . I na ovom primeru se vidi da su male države kod EU bandita isključivo tu da bi bile još siromašnije i da bi ih dalje pljačkali do gole kože . Male države su u potpunom zarobljeništvu velikih EU bandita . Ko to ne shvata nema mu pomoći ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online