Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.03.2015.
18:45
Telegraf A

Rusija militarizuje arktičku granicu

Arktički led se polako topi, a Rusija se pozicionira kako bi iskoristila pojavu novih trgovačkih puteva kao i ogromnu količinu prirodnih resursa koji se nalaze ispod ove polarne regije trenutno okovane ledom.

Reuters
Rusija pojačava vojno prisustvo na Arktiku

U cilju kapitalizovanja ovih promena do koje je verovatno dovelo globalno zagrevanje, Kremlj je otpočeo masovnu obnovu vojne infrastrukture na svojoj severnoj obali i okolnim arktičkim arhipelazima. Ove baze – koje u svom sastavu imaju i spasilačke stanice, luke ratne mornarice, piste za poletanje i sletanje kao i komandne štabove – učiniće Rusiju dominantnom silom u tom delu sveta.

Mapa koju je nedavno objavio američki institut “The Heritage Foundation” pokazuje koliko je zapravo masivan obim onoga što Moskva trenutno gradi u oblasti o kojoj je reč.

Većina arktičkih država je već razvila određeno vojno prisustvo u regiji u cilju povećanja ekonomskih aktivnosti, ali je jedino Rusija napravila dodatni korak ka kompletnoj militarizaciji svoje arktičke granice. Čak i većinu svojih brodova šalje baš u tu regiju. Ruska Severna flota koja je stacionirana u Severomorsku čini dve trećine ukupne ruske ratne mornarice.

Samu Severnu flotu ove godine očekuje obimna nadogradnja koja će potrajati narednih pet godina, a sama po sebi je već transformisana u posebno zajedničku stratešku komandu za sever. Poljski Institut za međunarodne odnose smatra da ovo nije obična mornarička sila, već komanda koja će u svom punom kapacitetu imati protiv-vazdušnu odbranu, dve arktičke mehanizovane brigade, brigadu mornaričke pešadije, sistem obalske odbrane od raketnih napada i raketne pukove u arhipelazima koji se nalaze u Arktičkom okeanu.

Ne bi li se ovi napori dodatno podržali, veliki broj starih i polunapuštenih sovjetskih baza se takođe nadograđuju, a gradi se i veliki broj novih. Glavni štab ove komande za sever će se nalaziti u Severomorsku, u oblasti Murmanska, a biće pojačan novootvorenom bivšom sovjetskom bazom u Alakurtiju, u kojoj će se nalaziti 3.000 vojnika kopnene vojske, na samo 50 kilometara od finske granice.

Sveukupno, planovi Kremlja uključuju otvaranje deset arktičkih spasilačkih stanica, 16 luka, 13 aerodroma i deset protiv-vazdušnih radara širom svoje arktičke periferije.

Kada bude završen, ovaj graditeljski poduhvat će omogućiti korišćenje većih i modernijih bombardera, smatra Mark Galeoti, profesor sa Univerziteta u Njujorku, a do 2025. godine arktičke vode će biti čuvane eskadrilom transportnih aviona nove generacije o kojima smo već pisali, PAK DA, ako ikada budu pretvoreni iz koncepta u nešto opipljivo.

Trenutno, Rusija, Danska, Norveška, Kanada i SAD polažu pravo na delove Arktičkog kruga.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.03.2015. 18:52
pa nego sta ce..sto pre treba da se unisti amerika i zapadni smradovi iz evrope..samo tako moze nastati totalan mir u svetu..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online