Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.03.2015.
11:39
Tanjug A

Japanski guverner zabranio izgradnju američke baze

Guverner Okinave naredio je obustavu izgradnje kontroverzne američke vojne baze, što je poslednji u nizu poteza u sagi koja decenijama izaziva podele u južnom Japanu.

ips-dc.org
Kad više nema argumenata protiv Amerikanaca ostaje borba za korale i riblji svet: Stara američka vojna baza na Okinavi

Onaga, koja se bori protiv izgradnje vazdušne baze, izabran je u novembru, pobedivši svog prethodnika koji se slagao sa izvođenjem radova s ciljem da se vojna baza Futenma, koja se sada nalazi u gusto naseljenoj gradskoj oblasti premestila u priobalnu oblast.

Na ovakav korak Onaga se odlučio pošto je tokom podvodnih istraživanja, koja je prošlog meseca izvela vlada Okinave, otkriveno da su koralni grebeni oštećeni betonskim blokom koji je tu potonuo.

- S obzirom da je bušenje stena očigledno izvođeno izvan oblasti koja je podrazumevana dozvolom, naredio sam im da obustave rad dok se ne ispita problem - rekao je Onaga.

U Tokiju, šef kabineta premijera Jošihide Suga rekao je da je Onagin potez za žaljenje.

- Građevinski radovi se odvijaju pošto se Okinava saglasila sa tim. Nemoguće je da se radovi suspenduju - rekao je on reporterima.

Oko polovine od ukupno 47.000 američkih vojnika koji se nalaze u Japanu smešteno je na Okinavi, arhipelagu koji je strateški od vitalnog značaja. Dok većina Japanaca ceni zaštitu koju im obezbeđuje vojni savez sa SAD, posebno u kontekstu rastućeg samopouzdanja Kine u brojnim sporovima u reginu, prilično veliki broj stanovnika ostrva želi da Amerikanci odu odatle.

Zatvaranje Futenme i otvaranje drugog objekta u Nagou, 50 kilometara dalje, prvi put je dogovoreno 1996. godine kada je SAD nastojala da smiri bes lokalnog stanovništva pošto je jedan vojnik silovao jednu učenicu. Međutim od tada su u dogovor uključeni lokalni političari koji pokušavaju da zaustave radove kako bi smanjili uticaj Amerikanaca.

Onagin prethonik Hirokazu Nakaima 2013. godine saglasio se sa nastavkom radova pod uslovom da lokalna ekonomija dobija snažnu finansijsku podršku na godišnjem nivou. Mnogi žitelji ostrva doživeli su to kao izdaju i u novembru su ga poverenje dali Onagi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.03.2015. 12:05
Japanci vasa nacija je 100 puta ako ne duze od toga starija-kulturnija.....sa tradicijom raznim dinastijama...........A amerkanci su tipicni skotevi-polutani-glupi-debeli...bez kulture.....pokrali su zemlju i usadili se na okupiranu zemlju......+ Isterajte taj sidaski engleski sljam napolje.....a ako nece dobrovoljno....poredjajte ih i secite glave......samurai stile.......Sta se kolebate.......unistavajte te vaske +
Utorak 24.03.2015. 07:42
Počelo je. Straha više nema. Kad se ujedine sa Kinom i okrenu rakete prema ISTOKU, Amerika će da zaćuti u Aziji. Neće im nikada Japanci zaboraviti Hirošimu i Nagasaki a osveta će biti STRAŠNA. Možda danas to izgleda suludo, ali, živi bili pa vidjeli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online