Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 24.03.2015.
09:51
D. Lukić - Vesti A

Evropska unija i Rusija (2): Zapad parama da zadrži Helene

Manos Karaganis, ekspert za pitanja ruske politike na londonskom Kings koledžu, ocenjuje ovako trenutne odnose Brisela i Atine: "Moj osećaj je da grčka vlada igra na rusku kartu kako bi ojačala pregovaračku poziciju u trenutnim pregovorima (sa Trojkom)."

Reuters
Nacionalna zastava na Akropolju: Prkos Grka u borbi za opstanak

Istovremeno, on prognozira da će Atini biti vrlo teško da se u sadašnjoj ekonomskoj situaciji distancira od EU i NATO. Podseća da još od Konstantina Karamanlisa, u Grčkoj živi teza na nivou dogme, da "Grčka pripada Zapadu", ali su svi znaci da je ta konstanta, ako je ikada to i bila, sada ozbiljno dovedena u pitanje.

Jedan od razloga je produžena eknonomska kriza u zemlji, koja je u šest proteklih godina koštala Grčku četvrtine bruto nacionalnog proizvoda, milion izgubljenih radnih mesta i - na kraju - "ponosa ovog ponosnog naroda" (Mejl).

Sve se to odigravalo u krilu grčkog članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, a posledica mu je da politika Rusije stiče sve više simpatija među Grcima.

Samjuel Hantington je, u njegovoj postavci o "Sukobu civilizacija" smestio Grčku u "Pravoslavnu osovinu" koju predvodi Rusija.

Tu tezu su osporavali mnogi teoretičari na Zapadu, ali je ona naširoko prihvaćena u samoj Grčkoj.
Jedna opširna anketa Centra za strateška istraživanja "Pju", našla je da 63 odsto Grka gleda na Rusiju sa naklonošću. Samo 23 odsto Grka pozitivno se izrazilo o EU, u istraživanju koje je lane objavio "Evro-barometar".

Deo analitičara u Londonu stoji i dalje kod mišljenja da bi Grčka pogrešila ako bi, u ovoj igri sa Briselom i Trojkom, odigrala sve karte na Rusiju i time "Učinila strateški zaokret".

Istina, pominje se odmah da Rusija nije pomogla "njenom pravoslavnom bratu-Kipru kada se (2003. godine) našao na samom rubu ekonomskog kolapsa". Drugi, pak, skreću pažnju da je Putin već ponudio nove investicije i bolje uslove otplate za pozajmicu od 1,5 milijardi evra koje je Rusija prošlog meseca odobrila Kipru. Ali ovo je - ide odgovor na odgovor - usledilo tek pošto je predsednik Nikos Anastazijades odobrio pristup ruskoj floti u kiparske luke.

Većinsko mišljenje među poznavaocima mediteranske politike u Londonu glasi da Zapad mora što pre da, novcem i bez surovih uslova, omogući "punu integraciju i aktivan ostanak Grčke u evroatlantskim strukturama", pre nego što Atina "postane plen Rusije".

Trampe EU za Ruse

U Londonu se upozorava i na "veliki rizik" od potcenjivanja opasnosti (od prelaska Atine u ruski tabor) ukoliko bi Grčka, izložena sadašnjim zapadnim uslovljavanjima za dobijanje svežeg novca, odlučila da izađe iz zone evra. Jedna analiza na britanskom radiju Bi-Bi-Si 4, najslušanijoj stanici na Ostrvu, upozorava da bi izlazak Grčke iz evrozone uveliko rasplamsao antievropska raspoloženja među Grcima: "Izolovana i oslabljena Grčka ugrozila bi ceo region, uključujiući i EU". To je sada i glavni ulog u aktuelnoj grčkoj igri sa elementima drame, a paralelno sa tim ide i zabrinutost da bi "oslabljena zemlja, nakon što napusti evrozonu i - sva je prilika - i Evropsku uniju, potom bila širom otvorena za još čvršće veze sa Rusijom".

KRAJ

POVEZANE VESTI

Utorak 24.03.2015. 10:55
kojim parama da ih zadrže?
Utorak 24.03.2015. 10:19
Grcka je odavno kupljena novcem ruskih tajkuna a sve pod budnim okom Putina , tako da ni ovaj Ciprias ne moze uraditi ono sto je Veliki car zacrtao a to je balkanska Rusija !!!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online