Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.03.2015.
07:42
O. Ikodinović - Vesti A

Sa fronta u Kijev po blago

Građanski rat u Ukrajini prelazi u drugu fazu - rata za imovinu. Ona neće biti ništa manje krvava i vrlo verovatno, biće još žešća, smatra generalni direktor Centra za političke informacije Aleksej Muhin, komentarišući upad ukrajinskog oligarha i gubernatora dnjepropetrovskog regiona Igora Kolomojskog u zgradu kompanije Ukrtransnafte u Kijevu, sa naoružanim ljudima.

Reuters
Otima svoje: Igor Kolomojski

Ovaj tajkun se sa tom grupom zabarikadirao u kijevskoj centrali pomenute kompanije za preradu nafte i gasa. Sedište firme blokirano je metalnim barijerama i u zgradi se nalazi desetak pripadnika "nepoznatog bataljona", tvrdi na Fejsbuku Sergej Leščenko, poslanik bloka ukrajinskog predsednika Porošenka.

Leščenko smatra da je sve ovo reakcija Kolomojskog na donošenje Zakona o akcionarskim društvima kojim je smanjen kvorum za upravljanje.

Ruski mediji su izvestili iz zone specijalne operacije da su borci dobrovoljačkih bataljona napustili front na istoku zemlje i sa oružjem u rukama krenuli u Kijev.

Zgradu kompanije, u iščekivanju moguće smene rukovodstva posle potpisivanja zakona, opasali su ogradom, a na ulazu su se pojavili ljudi sa automatima i oklopnim vozilima.

Navodno je bila reč o bataljonu Dnjepr 1, koji finansira Kolomojski, a zatim je Ukrnafta saopštila da je reč o privatnoj kompaniji koja se bavi obezbeđenjem.

- Prvi skandal oko Ukrnafta završio se krhkim primirjem. Ali obe strane u sukobu, vlast i Kolomojski, pripremaju se za novi rat, čiji je ishod teško predvidljiv - zaključuje štampa.

Muhin ocenjuje da su i kijevske vlasti i ukrajinski oligarh sada "u stanju nervne napetosti", pošto SAD, MMF i EU traže da u zemlji bude stvorena "kontrolisana situacija", odnosno da se obavi preraspodela imovine.

- Jasno je da je Igor Kolomojski jedan od najznačajnijih predstavnika velikog kapitala u Ukrajini i poslednji je čovek koji je zainteresovan da ti procesi pređu pod kontrolu Kijeva. On će pružiti svaki otpor - navodi Muhin.

Priznaje vlast na istoku

Izaslanik Donjecka na pregovorima u Minsku, Denis Pušilin, smatra da je oligarh Igor Kolomojski izjavom u kojoj je priznao vlast lidera Donjecke i Luganske narodne republike udario na autoritet ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.
- To je signal za Porošenka... Predsednik Ukrajine izjavljuje da su tamo (u Donbasu) teroristi i okupatori, a Kolomojski ga zaustavlja: "Sviđalo ti se ili ne sviđalo, ali to je stvarna izborna vlast" - kaže Pušilin.

Na najveću ukrajinsku naftnu kompaniju Ukrnafta otpada proizvodnja 86 odsto nafte, 28 odsto kondenzata gasa i 16 odsto gasa u Ukrajini. Kompanija Naftogas ima većinski udeo, 42 odsto je u vlasništvu Kolomojskog, a osam odsto drže kompanije registrovane na Kipru.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.03.2015. 12:05
hocete zapadnu demokratiju ukrajinci..evo vam je..uzivajte u njoj..hahahahahahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online