Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.04.2010.
19:17
Z. Mirković - Vesti A

Štampani mediji vs. Internet

Finansiranje novinarstva u doba Interneta je težak ali savladiv zadatak, a nadu za opstanak štampanih i internet medija daju mladi koji su najspremniji da plate ponuđeni sadržaj, jedna je od prvih ocena iznetih na početku novinarskog kongresa u bečkoj Većnici.

Finansiranje novinarstva u doba Interneta, mogućnosti da štampa izdrži udar
finansijske krize i pad tiraža, samo su neke od tema dvodnevnog Kongresa evropskih novina koji je počeo danas u Beču.

U eri Interneta "plaćeni sadržaj funkcioniše", istakao je generalni menadžer portala nemačkih novina "Velt onlajn" Romanus Ote.


Pre svega mladi korisnici, prema rečima novinara Florijana Trajsa, su ti u koje nadu polažu novinske kuće u budućnosti jer kod njih postoji spremnost na plaćanje ponuđenog sadržaja.


Jedno od težišta, s tim u vezi, je nedavno u prodaju izbačeni "Ajpod" kompanije "Epl", od kojeg izdavači očekuju spas od aktuelne krize.


"Korisnici su navikli da na Internetu dobiju sve besplatno. Biće teško naviknuti ih na naplatu usluga", rekao je Trajs. On je, međutim, istakao da su nada mladi korisnici Interneta koji su spremni za plaćanje "virtuelne robe".


Za naplatu sadržaja na Internet-u već postoji više modela, kao što su klasična pretplata, ili jednokratna naplata, odnosno naplata po želji, ili putem dobrovoljnog priloga, naveo je Trajs.


On je dodao da postoji i pojam "Syndication" što podrazumeva dalju prodaju sadržaja, kao i "Freemium" koji predviđa besplatnu ponudu dela sadržaja, uz premium sadržaje za koje treba plaćati.


Veliku nadu izdavači polažu i u "tablet-računare".


Trajs je podsetio na nedavnu izjavu šefa izdavačke kuće "Špringer" Matijasa Depfnera da se treba svakog dana zahvaljivati šefu "Epl-a" Stivenu Džobsu na izradi "Ajpod-a" koji bi mogao spasiti izdavačku industriju.


Trajs je dodao da, međutim, ne treba verovati da će ovaj proizvod uspeti da nadoknadi sve gubitke, odnosno odliv čitalaca.


Na drugoj strani, Ote je optimističan da "plaćeni sadržaj može da funkcioniše jer postoji spremnost za plaćanje usluga".


"Faktor za uspeh su pravi sadržaj i usluge, a ne samo eksluzivnost, jake marke i pre svega jednostavan sistem naplate", kazao je menadžer "Velt-a".


Ote je dodao da plaćeni sadržaj ne može biti još uvek tema bilansa za tekuću godinu, već da se radi o srednje i dugoročnoj izgradnji trećeg stuba poslovanja kvalitetnog novinarstva u Internet-u.

"Velt", kako je naglasio, ne gubi čitaoce u Internet-u, već naprotiv dobija nove.

Svojom onlajn ponudom ovaj list dospeva do većeg broja ljudi nego što je to moguće štampanim proivodom, naglasio je Ote.

"Mi smo na ivici ekonomičnosti. Gubici u štampanom izdanju se još uvek ne pokrivaju onlajn izdanjem", ukazao je on.


Među temama o kojima će se diskutovati tokom Kongresa su i mogućnosti da štampa izdrži udar finansijske krize i pad tiraža, o čemu su prezentovani upozoravajući podaci.

Izazov za medije je i onlajn novininarstvo, kao i nezavisnost medija u prostoru sukobljenih interesa privrede, politike, pravosuđa i civilnog društva.

Svoja iskustva na bečkom skupu razmeniće u naredna dva dana više od 200 urednika i izdavača iz gotovo svih evropskih zemalja. Na kongresu učestvuju i predstavnici medija iz cele Jugoistočne Evrope.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online