Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 05.04.2015.
19:50
Tanjug A

Češka zatvorila vrata rezidencije za američkog ambasadora

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da su vrata predsedničke palate Hradčani u Pragu zatvorena za američkog ambasadora Enđua Šapiroa, koji ga je javno kritikovao jer je, za razliku od većine lidera EU, prihvatio da 9. maja otputuje u Moskvu i prisustvuje proslavi Dana pobede.

Reuters
Zeman:Vrata predsedničke palate zatvorena za ambasadora SAD

- Ne mogu ni da zamislim da češki ambasador u Vašingtonu govori američkom predsedniku kuda da putuje. Takođe, nemam nameru da s bilo kojim ambasadorom pričam o planiranju svojih putovanja u inostranstvo, naglasio je Zeman u intervjuu za internet dnevnik "Parlamentnji listi".

Na pitanje da li bi ambasadora Šapiroa pozvao u predsedničku palatu na praškom Hradu da bi mu objasnio svoj stav, Zeman je odgovorio da su za američkog ambasadora vrata Hradčana zatvorena.

Upitan da li Rusiju smatra "ozbiljnim destabilizatorom bezbednosne strukture Evrope", kako je predstavljena u novoj koncepciji češke politike, Zeman je podsetio da u toj koncepciji postoji i rečenica da s Rusijom treba održavati i razvijati odnose, "ne samo na trgovinskoj osnovi, već i kad je reč o strateškom partnerstvu, naročito borbi protiv međunarodnog terorizma".

- Takvo mišljenje nedavno je izneo i (američki predsednik Barak) Obama, podsetio je Zeman.

Predsednik Češke je nedavno potvrdio da će 9. maja biti prisutan na vojnoj paradi u Moskvi povodom obeležavanja pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, zahvaljujući bivšem S S SR-u što Česi "ne moraju da govore nemački i uzvikuju Hajl Hitler".

Zeman je tom prilikom podsetio da je u oslobođenju Čehoslovačke poginulo 150.000 sovjetskih vojnika i dodao da želi da im oda poštu, a odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da u Moskvu ode 10. maja nazvao politički lukavom.

-Uveravam vas da niko od gostiju 9. maja neće razgovarati sa (ruskim predsednikom) Vladimirom Putinom, u najboljem slučaju ćemo se rukovati, rekao je Zemen u izjavi lokalnom radiju, iznoseći pretpostavku da Merkelova želi da ima "više vremena za razgovore sa ruskim predsednikom".

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 20:27
Da li se netko od srpskih nistaruja na vlasti usudi i pomisliti ovako nesto o americkom ambasadoru?
Nedelja 05.04.2015. 20:28
Tako nastupa pravi predsednik države . Ne može nigde osim u Srbiji da ambasadori daju "domaći zadatak" majmunu koji misli da vodi državu . Bravo za Zemana .
Nedelja 05.04.2015. 21:20
Alal ti vera čoveče.Pišite malo češće o Milošu da naši poppišanci nauče šta znači reč čovek
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online