Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.04.2015.
20:19
jutarnji.hr A

Rusija nagrađuje svoje "trojanske konje"

Odnosi Evropske unije i Rusije sve su hladniji i gori, a izolacija Moskve dovela je najveću evropsku državu u nezavidnu političku i ekonomsku situaciju. Međutim, Vladimir Putin ne želi da popusti, već se odlučio na politiku remećenja odnosa unutar EU i bacio se u potragu za saveznicima ili makar zemljama koje su joj u ovoj napetoj situaciji sklonije. Moskva vidi Balkan kao slabe karike Evrope preko koje može da se oslabi evropski antiruski stav.

Tanjug/AP
Za braću Grke jeftiniji gas i ukidanje sankcija: Cipras i Putin u Moskvi

Kako je objavio zagrebački Jutarnji list, Rusija pokušava da stvori svoje "trojanske konje" - Mađarsku i Grčku unutar Evropske unije, Srbiju, Makedoniju i Crni Goru na Balkanu, a "zov sirena sramežljivo se širi i prema Hrvatskoj".

Rusija je Mađarskoj odobrila kredit od 10 milijardi dolara za rekonstrukciju i dogradnju jedine nuklearne elektrane Paksi Atomeromu. Čim je stigla vest o kreditu, evropskim mrežama prostrujalo je da Rusija na ovaj način "kupuje" Mađarsku, odnosno pojačava svoj uticaj na premijera Viktora Orbana. O mađarskoj naklonosti Moskvi govori i to što je od početka ukrajinske krize Budimpešta bila jedina Putinova destinacija u EU koju je zvanično posetio. Sporazum o nuklearki na Zapadu smatraju "političkom odlukom" kojom Putin nagrađuje naklonost jedinog saveznika unutar EU.

Vladimir Putin je u Kremlju nedavno ugostio grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Iako Grci nisu tražili kredit, Putin je obećao smanjenje cene gasa za 15 odsto u odnosu na ostale članice EU, a kao i Mađarskoj, Srbiji i Makedoniji, i Atini je ponudio učešće u novom projektu - gasovodu Turski tok koji treba da zameni propali Južni tok.

Grčka bi bila glavno čvorište novog gasovoda, a usput se razmatra mogućnost da Rusija ukine svoje protivsankcije (uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda) "svojim najlojalnijim zemljama Evrope", upravo Grčkoj i Mađarskoj.

Srbija je trenutno idealni ruski "trojanac", piše Jutarnji. Nije ni u EU ni u NATO, mnoge političke snage u Srbiji naginju Moskvi, a među najvažnijim zagovornicima bliskih srpsko-ruskih odnosa je predsednik Tomislav Nikolić. U Moskvi kažu da je Rusija spremna da tesno sarađuje sa Srbijom kao svojim "istorijskim i strateškim saveznikom".

Rusija je zainteresovana i za veliki saobraćajni rečno-pomorski kanal Dunav - Vardar - Egejsko more, kojim bi se kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku izgradio prolaz koji bi Rusiji, kako kažu u Moskvi, omogućio da izbegava Bosfor i Dardanele. Moskva je uz taj projekt, navodno, čak ponudila i svoje usluge u rešavanju spora između Makedonije i Grčke oko imena.

Crna Gora se navodi kao "rezervni položaj Rusije" u Evropi zbog brojnih nekretnina koje Rusi poseduju u toj zemlji. Moskva bi želela da osnaži "vekovno savezništvo s Crnom Gorom" i zbog mora, pa su, kako piše Jutarnji, ponudili "nekoliko milijardi dolara" da im se omogući izgradnja baze na Jadranu. Vlada Crne Gore odbila je tu mogućnost.

Zemlje u regionu na koje Rusija računa

AP
Evropo, samo me gledaj - poručuje Putin. A Orban se smeška i rado prihvata ruske milijarde.

1. Mađarska - Moskva je odobrila kredit od 10 milijardi dolara za rekonstrukciju i dogradnju jedine nuklearke. Razmatra se mogućnost da se i Mađarskoj ukine zabrana uvoza prehrambenih proizvoda iz EU. Pozvana da je pristupi Turskom toku.

2. Hrvatska - Rusija je zainteresovana za ekonomsku saradnju s Hrvatskom i nudi joj ulaganja u energetsku infrastruturu i izgradnju dve elektrocentrale i učešće u privatizaciji HEP-a. Hrvatska je jedna od retkih zemalja EU s kojima je od uvođenja sankcija zabeležen rast robne razmene.

3. Srbija - Posle propasti Južnog toka, Rusija je pozvala Srbiju da pristupi gasovodu Turski tok. Rusija nudi i vojno-tehničku saradnju i poziva Srbiju da se priključi ruskoj alternativi EU, Evroazijskoj uniji.

4. Crna Gora - Rusija je ponudila milijarde dolara za izgradnju svoje pomorske baze na Jadranu. Vlada CG je to odbila.

5. Makedonija - Rusija je ponudila učešće u Turskom toku. Navodno je sprema da ponudi svoje usluge u sporu s Grčkom oko imena. Rusija je priznala Makedoniju pod tim imenom, a ne kao Bivšu jugoslovensku republiku Makedoniju. Rusija nudi pomoć u izgradnji kanala Dunav-Vardar-Egejsko more kao strateški prolaz.

6. Grčka - Smatraju je ruskim "Trojanskim konjem" u EU. Rusija im nudi jeftiniji gas i želi da Grčka bude glavno čvorište novog gasovoda Turski tok. Razmatra se i mogućnost da Rusije ukine Grčkoj embargo na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.04.2015. 20:33
Odgovor Putina EU banditima je uvek bio daekvatan , proračunat i mudar . Tako će biti uvek jer jednostavno on ima "formulu" za njih .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online