Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.04.2010.
02:52
Tanjug A

Bašta prve dame SAD

Kao svaka žena koja je, kaže narodna izreka, stub kuće, tako i prva dama SAD Mišel Obama vodi računa šta će se spremati u kuhinji Bele kuće ne samo odabirom jelovnika i savetima, već ličnim uzgajanjem povrća u bašti koja je za ugled čak i profesionalcima.

Baštovanka bez premca: Mišel Obama


U kuhinji Bele kuće nema mesta za sintetičko povrće, tretirano veštačkim đubrivima i pesticidima, već samo za ono koje se uzgaja na tradicionalan, prirodni način o čemu se lično brine prva dama.


Pod njenim direktnim nadzorom u bašti Bele kuće rađaju šargarepa, brokoli, spanać, rabarba, grašak, luk, mladi kukuruz, bundeve, dinje i razno ukusno zdravo povrće i voće, tvrdi pomocnik šefa Bele kuće Sem Kes, inače stari prijatelj predsedničkog para Obama, koji im je bio kuvar u Čikagu, prenosi AP.


Dok šeta sa novinarima duž leja bašte u kojoj je "sve pod konac", Kes naglašava da je sve to "zbog dece", deo ličnog angažovanja Mišel Obame da se mladi pravilno i zdravo hrane.


Mišel Obama je vrlo ponsna na svoju baštu i trudi se da postigne ciljeve koje je sebi postavila u vezi mladih Amerikanaca koji su zbog brze i nezdrave hrane, sa malo povrća uopšte, postali deblji i fizički neotporniji.


Agencija AP piše da je kuriozitet u svetu to što radi Mišel Obama. Gdegod da putuje, ona se raspituje za baštenske poslove, nastojeći da sazna tuđa iskustva i da ih primeni zarad zdrave ishrane. Brojne ambasade i razne organizacije obraćaju se Beloj kući sa pitanjima s tim u vezi, spremni da izađu u susret prvoj dami SAD.


Prema Kesovim rečima, deca iz lokalnih škola ponekad dolaze u Belu kuću na poziv Mišel Obame da joj pomognu u sadnji, okopavanju i zalivanju baštenskog povrća. Oni obično uglas govore da ne vole šargarepu niti spanačh, ali kada obiđu baštu, malo porade u njoj i vide povrće primamljivih boja i mirisa, obično uživaju u svežem povrću i u pripremljenim jelima.


"Mnogi nikada nisu videli ni kako brokoli izgleda, niti kako raste grašak", tvrdi Kes.
Prošle godine u bašti Bele kuće je proizvedeno oko 450 kilograma ukupno 55 vrsta povrća i voća, od čega je većina otišla u humanitarne svrhe i kuhinje lokalnih škola, a tek skroman deo za potrebe Bele kuće i porodice Obama.


Takođe je proizvedeno oko 60 kilograma meda, zahvaljujući košnicama i pčelama koje je pre više od dve decenije zapatio jedan stolar zaposlen u Beloj kući.
Med je svakodevno na trpezi u Beloj kući, koristi se za čajne kolačiće i za salatne prelive. Neke od teglica meda proizvedenih u Beloj kući, prva dama Amerike je poklonila lane liderima zemalja iz Grupe 20 na samitu u Pitsburgu, podseća AP.


Mnogi zaposleni u Beloj kući rado pomažu u bašti prve dame. Lično Kes i članovi njegovog štaba su početkom godine, kada je sneg zasuo Vašington, brinuli da povrće ne ozebe, pokrivajući ga plastičnim folijama. Svi su bili radosni kada je početkom marta počela berba šargarepa, rotkvica, mladog luka i drugog ranog povrća.


Kes tvrdi da uvek ima dobrovoljaca za rad u bašti Bele kuće, koja se prostire na oko 1.500 kvadratnih stopa (oko 150 kvadratnih metara).


Jedine probleme povremeno stvaraju veverice koje ponekad ukradu plodove paradajza ili načnu bundevice, kaže Kes, dodajući da uskoro stižu mladi kukuruz, grašak, artičoke, praziluk, bundeve, dinje.


"Ono što našu baštu čini posebnom je što deci omogućava da vide odakle dolazi hrana", tvrdi Kes, smatrajući da je upravo to privuklo pažnju sveta prema uglednoj bašti prve dame Amerike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online