Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.04.2015.
08:45
B. Božin - Vesti A

Obama odgovoran za ratne zločine?

Gotovo sve akcije bespilotnih letelica koje američka vojska koristi širom sveta za ciljana ubistva izvode se preko instalacija u bazi Ramštajn u Nemačkoj, piše portal Intercept.

Reuters
Ginu i civili

Anonimni izvor tvrdi da kompletna komunikacija, kao i prenos video-snimaka pre i posle akcije, idu kroz ovu bazu, kao i da je, u slučaju da u ovome sudeluju i nemački državljani, moguće da se oni izlažu opasnosti da budu pravno gonjeni. Da li nemačke vlasti imaju podatke o tome šta se u bazi dešava nejasno je jer se ona vodi kao "eksteritorija".

Vojni stručnjak Armin Krišnan izjavio je za portal Nemačke ekonomske vesti da su napadi izvedeni uz pomoć dronova nelegalni i protivni međunarodnom pravu.

- Amerika sebe smatra za jedinu preostalu velesilu i uzima sebi za pravo da čini ono što je drugima zabranjeno. Nedavno je Hilari Klinton u "Vašington postu" izjavila da SAD imaju pravo da napadaju teroriste širom sveta, čak i ako državi na čijoj se teritoriji to dešava to nije pravo. Na primer, akcije koje izvode u Pakistanu bi bile dovoljne da im ta zemlja formalno objavi rat, mada je naravno jasno da Pakistan to nije u stanju. Ukoliko, međutim, SAD nastave sa tom praksom, ne može se isključiti da bi to moglo da dovede do nekontrolisane eskalacije, upozorava ovaj stručnjak.

- Ukoliko pri takvim napadima ginu i civili, radi se o ratnom zločinu. Javnost, međutim, vrlo retko sazna nešto o ovim događajima - napominje on.

Ženevska konvencija štiti civile i Amerika je dužna da je se pridržava. Konvencija predviđa da u slučaju ratnih sukoba može doći do "kolateralne štete" i zahteva od zaraćenih strana da civilne žrtve "izbegava koliko je to moguće". U praksi, međutim, postoji pravni problem da se napadi dronovima dešavaju u neutralnim zemljama, kao što su Pakistan, Jemen ili Somalija, koje uopšte zvanično nisu strane u sukobu.

Zato mnogi stručnjaci za međunarodno pravo, među njima i oni sa američkog Stanford univerziteta, smatraju da su napadi bespilotnim letelicama zapravo zločin protiv međunarodnog prava. U tom kontekstu, predsednik Obama koji daje formalna odobrenja za ove napade, mogao bi da odgovara pred Međunarodnim sudom u Hagu.

To se, naravno, neće desiti, ali postoji veliki broj privatnih tužbi protiv CIA i američke vlade koje su pokrenuli rođaci ubijenih civila. Za sada nijedna nije imala uspeha. Formalni razlog je to što program bespilotnih letelica CIA oficijelno ne postoji, pa je tako nemoguće utvrditi da li je napad u kome su civili stradali u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

- Može se reći da žrtve ovih napada i njihove familije nemaju nikakvih prava, i tako će ostati sve dok se na ovom polju nešto iz osnova ne promeni - zaključuje Krišnan.

Knjiga rasprodata

Armin Krišnan je gostujući profesor za studije bezbednosti i nacionalnu bezbednost na Univerzitetu Teksas, u El Pasu. U svojoj knjizi "Ciljana ubistva: budućnost rata" piše o pravnoj praznini koja omogućava da se ovakvi zločini praktično nekažnjeno odvijaju širom sveta. Knjiga je u Nemačkoj rasprodata i može da se nabavi samo preko onlajn-knjižara.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.04.2015. 09:40
To i deca znaju samo steta sto ne zivimo u svetu pravde vec u svetu korupcije i nepravde.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online