Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 22.04.2015.
07:45
O. Ikodinović, I. Kozarski - Vesti A

Amerika opet gura u rat

Ukrajinska skupština usvojila je rezoluciju o "Otporu ruskoj vojnoj agresiji i prevazilaženju njenih posledica". Zamenik predsednika skupštine Oksana Sirojed predstavila je dokument i navela da je u njemu navodena hronologija konflikta i "određen datum početka "rusko-ukrajinskog rata".

Reuters
Nekome rat, a nekome brat: Ukrajinci s američkim instruktorima

Ukrajinski poslanici traže od Rusije da hitno oslobode vojne zarobljenike i taoce, povuku svoje oružane snage sa teritorije Ukrajine i omoguće potpuno obnavljanje kontrole Kijeva nad državnom granicom.

Takođe traže da se Oebsu obezbedi kontrola na rusko-ukrajinskoj granici. Kijev zahteva od Moskve i da odmah vrati aneksiranu teritoriju Krima, da odmah obustave kretanje humanitarnih konvoja preko državne granice Ukrajine, da dalje od granice povuče vojsku...

Ukrajinska skupština pozvala je "međunarodnu zajednicu" da ukoliko Kremlj ne ispuni uslove pooštri sankcije Rusiji i ubrza i poveća finansijsku i vojnu pomoć Kijevu.

Ultimatum skupštine u Kijevu usledio je tri dana nakon što je na poligon u Lavovu stiglo 300 američkih instruktora koji će obučavati oko 900 ukrajinskih podoficira, oficira, izviđača, diverzanata...

Predsednik Narodne skupštine DNR Denis Pušilin izjavio je da dolazak Amerikanaca ukazuje da se Kijev priprema za obnavljanje rata.

- To je veoma ozbiljan signal. Kijev u poslednje vreme privlači ka liniji razdvajanja ratnu tehniku i vojsku, a pojavio se i vojni ataše SAD - rekao je Pušilin.

Bitka za ugalj

Režim u Kijevu je i pod velikim pritiskom zbog nedostatka energenata što pogoršava katastrofalnu ekonomsku situaciju. Tako je u pod kontrolom Novorosije 55 od 90 rudnika uglja na Donbasu. Među njima su svi rudnici antracita, neophodnog za rad metalurgije koja je u rukama tajkuna. Oni su prinuđeni da ga ilegalno kupuju od Novorosije i finansiraju njenu armiju.

U Donjecku je reagovao i zamenik ministra odbrane Eduard Basurin. On je rekao da snage kijevske hunte od dolaska američkih instruktora znatno češće narušavaju primirje i granatiraju naseljena mesta.

Tako su Amerikanci stigli u petak, a već u nedelju zabeleženo je 26 granatiranja naseljenih mesta, a u ponedeljak već oko 70. Pod udarom ukrajinske artiljerije naški su se kvartovi i naselja donjecka Spartak, Lozovoje, Pantelejmonovka, a takođe i aerodrom gde su prošle godine mesecima vođene ogorčene borbe uz velike gubitke. Stanovnici svedoče da su kod aerodroma dejstvovali višecevni bacači raketa. Granatirana je i Gorlovka, grad koji je oko rata imao oko 300.000 duša.

- Deca su pobegla u podrum. Granaturaju naslepo, pada po tri do četiri projektila u razne delove grada. U Gorlovki je primirje završeno. Grunulo je u susednu kuću, sve se trese, zidovi i plafoni - napisao je žitelj Gorlovke na društvenoj mreži, a njegovi susedi iskusno su ocenili da je reč o samohotkama kalibra 152 milimetra.

U to vreme stigla je i vest da se u Donjeckom naselju Peski vode pešadijske borbe. Takođe je u Širokinu, kod Marijupolja ukrajinska vojska ispalila oko 400 projektila.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.04.2015. 11:34
banderaši..nemoj da se ku/rčite,i ne verujte vašim ''jenki prijateljima'',kojima je samo stalo do vaših resursa..zgromiće vas baćuške
Sreda 22.04.2015. 11:02
Predsednik Narodne skupštine DNR Denis Puš/ilin izjavio je da dolazak Amerikanaca ukazuje da se Kijev priprema za obnavljanje rata....Pa svi smo znali već da Kijev ne želi mir i kada je potpisan sporazum Minsk1, a tek Minsk2, nije nam jasno zašto ste se zaustavljali sve do konačne kapitulacije Kijeva !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online