Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.04.2015.
08:45
B. Božin - Vesti A

O pokojniku sve najgore

O nedavno preminulom piscu Ginteru Grasu se sada govori kao o "ocu nacije", o čoveku koji je pomogao Brantu oko "Istočne politike" i Šrederu da ne sledi SAD u ratu sa Irakom. "Totalne gluposti i preterivanje", tvrdi Henrik Broder.

Reuters
Henrik Broder opleo po Ginteru Grasu

- Takve slavopojke ne svedoče o Grasovoj veličini, nego o potrebi njegovih obožavalaca da sebi stvore sveca koga će moći da obožavaju. Još je čudnije da veliki broj slavopojki o Grasu ne dolazi iz redova literaturnih stvaralaca, već od političara, tačnije od aktuelnog šefa diplomatije Frank Valtera Štajnmajera. On je, na primer, napisao da je "smrću Gintera Grasa Nemačka izgubila jednog od svojih najvećih sinova, očinsku figuru za Saveznu Republiku u vreme njenog odrastanja, nekoga sa kim su se mnogi kačili, posebno oni koji su želeli da što pre zaborave prošlost".

- Nedostajaće nam kao pisac, vajar, onaj koji upozorava, kao vizionar. Dragi Gintere, zadrži svoj kritički pogled prema nama - napisao je Štajnmajer.

Broder na ovo uzvraća: "Štajnmajeru nisam dao ovlašćenje da Grasa zamoli da svoje kritičko oko zadrži na nama. Lično, bilo bi mi neprijatno da me on nadgleda, nisam se kačio sa Grasom, i ne smatram ni da je on 'velikan i očinska figura'. On je bio dosadni larmadžija, brbljivi akrobat rečima, koji je svoje beživotne likove oblikovao po uzoru na sebe. Pisao je onako kako stare dame piju svoju popodnevnu kafu - sa ispruženim malim prstom. Čak i kritičari koji ga javno dižu u nebesa priznaju, kad govore u četiri oka, da su se mučili da njegove knjige pročitaju od prve do poslednje strane", iznosi svoju sliku nemačkog nobelovca Broder.

- Nazvati Grasa velikanom je uvreda za Eriha Mariju Remarka, Hajnriha Mana i mnoge druge nemačke pisce, a o klasicima literature kao što su Mark Tven, Viktor Igo ili Žil Vern da i ne govorimo - piše ovaj autor.

To što je Gras dobio Nobelovu nagradu ne znači po Broderu "baš ništa".

- Ako su je dobili Arafat i Obama za mir, onda ju je i Gras zaslužio za književnost. Njegov angažman, o kome se poslednjih dana toliko priča, bio je pre svega angažman za samog sebe, a sve što je kao "homo politikus" rizikovao jeste da li će ga pozvati na prijem u Kancleramt ili ne - kaže Broder.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online