Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 05.05.2015.
11:47
b92.net A

Kastrov dvostruki život: Revolucionar ili narko bos?

Lični čuvar Fidela Kastra, koji je punih 17 godina proveo uz kubanskog vođu, otkrio je šokantne detalje o njegovom dvostrukom životu. Prema njegovim rečima, Fidel je na prodaju droge gldao kao na sredstvo svoje borbe i revolucije. Bez problema je uzimao mito, žrtvovao najbliže saradnike, naređivao egzekucije...

AP
Svim sredstvima u borbi za revoluciju: Fidel Kastro

Huan Reinaldo Sančez (66) tvrdi da je Kastro, poput pravog "mafijaškog kuma" nadgledao prodaju kokaina i lično je intervenisao u suđenjima državnim zvaničnicima i naređivao egzekucije.

- Čovek za kog sam žrtvovao svoj život, kojeg sam gledao kao boga i koji mi je značio više od moje sopstvene porodice, u stvari je vodio tajni život kojim je vladala korupcija - kaže Sančez.

On je objavio knjigu o svom životu s kubanskim vođom, pod nazivom "Dvostruki život Fidela Kastra". Sančez tvrdi da je njegov bivši šef imao čak 20 luksuznih kuća na Karipskim ostrvima koje je kupio državnim novcem.

Ispričao je i da je 1988. prisluškivao razgovor Kastra i generala Hosea Abrantesa, lojalnog ministra i šefa obaveštajne službe. Abrantes je tražio od vođe da dopusti kubanskom narko bosu, koji je u Americi živeo i vodio razgranat biznis u dogovoru s Kastrovom vladom, odmor u Havani gde su mu živeli roditelji. Bos je za to bio spreman da Kastru plati ogromnu svotu novca, a predsednik Kube je na to pristao uz uslov da će roditeljima trgovca drogom reći da u SAD radi za kubansku državu i da to mora da bude tajna.

Sančez navodi da je Fidel Kastro prodaju droge gledao kao "sredstvo za borbu i revoluciju". Kada su SAD posumnjale da Kuba organizuje prodaju droge u njihovoj zemlji, Kastro je objavio da će sprovesti istragu. Abrantes i general Arnaldo Očoa su uhapšeni, a Fidel je dao uputstva sudijama i poroti. Abrantes je osuđen na 25 godina zatvora i umro je pod čudnim okolnostima od srčanog udara. Očou su streljali, a Sančez, Kastro i još neki su morali da gledaju video streljanja.

Bvši Kastrov čuvar se u knjizi dotakao i sadašnjeg predsednika Kube, Raula Kastra, opisavši ga kao hroničnog alkoholičara koji je počeo da pije pošto je učestvovao u ubistvu prijatelja, takođe po Fidelovom naređenju.

Sančez je završio u zatvoru 1994. godine, pošto je odlučio da da otkaz, a uspeo je da pobegne tek 2008. brodom prvo do Meksika, a potom u Majami gde je i danas.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.05.2015. 12:07
Не рекосте ко је ОБЈАВИО књигу и колико је пара добио ако је уопште он било шта написао. Одједном се од боди-гарда постао књижевник. Срамота је прогласити предсједника Кубе за нарко-дилера. Шта ви у новинама радите?
Utorak 05.05.2015. 14:42
Ha,ha,ha, prepošteni ameri u Afganistanu gaje ljubičice a tamo mak baš fino uspeva...proizvodnja se uvećala 4x,da nije žalosno bilo bi smešno
Utorak 05.05.2015. 18:04
Ma Kastro je legenda,ne razumeju to ameri jer oni tako nešto niti su imali niti imaju niti će imati.Kastro diler-ostavite bednici tu starinu na miru.S r a m o t a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online