Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 11.05.2015.
22:44
rs.sputniknews.com A

"Amerika širi laži o ubistvu Bin Ladena"

Američke snage ubile su vođu Al Kaide Osamu bin Ladena uz punu saradnju pakistanskih vojnih i obaveštajnih agencija, piše list "London rivju of buks".

AP
Sve što se znalo o smrti Osame bin Ladena, zapravo je laž?

Američki zvaničnici, uključujući i američkog predsednika Baraka Obamu, u više navrata su tvrdili kako je operacija hvatanja čuvenog lidera terorista  2011. godine izvedena bez pomoći specijalnih snaga Pakistana i bez prethodnih informacija pakistanske vlade.

Međutim, iskusni novinar-istraživač Sejmur Herš otkriva da su vlasti SAD izmislile konačan ishod događaja.

Kako je navedeno u Heršovom ekspozeu, objavljenom na sajtu lista, Osama bin Laden je bio zarobljenik u Pakistanu od 2006. godine, a vojska ne samo da je znala njegovu lokaciju, nego ga je držala u kućnom pritvoru u zamenu za novac koji joj je davala Saudijska Arabija.

Herš smatra da je Amerikancima pomogao i visoki zvaničnik Pakistana, opovrgavši izjave Vašingtona da se lider Al Kaide krio u Pakistanu, gde su ga "pronašle“ američke "foke“.

Kako tvrdi Herš, specijalne službe Pakistana su još 2006. godine uhvatile Bin Ladena i držale ga u jednom zatvoru kako bi vršile pritisak na Talibane i druge ekstremiste i tako presekle njihovu aktivnost u Pakistanu i Avganistanu.

O prebivalištu "teroriste broj jedan“ američkim vlastima je ispričao izvesni pakistanski obaveštajac za nagradu od 21 milion dolara, a tu informaciju su, prema rečima novinara, potvrdila dva konsultanta u komandi SAD.

Herš je takođe razgovarao i sa nekim izvorima u Pakistanu, ali i Beloj kući, koji tvrde da su Bin Ladena pronašli, prateći čoveka od poverenja šefa Al Kaide.

Herš podseća da su u Vašingtonu govorili da bi Bin Ladena uhvatili živog, da je postojala takva mogućnost.

Međutim, američki novinar piše da "to nije bio slučaj“ jer kada su američki vojnici ušli u zgradu gde se nalazio Bin Laden, pakistanski stražari su već bili otišli, navodi se u članku.

Herš je stavio pod znak pitanja i verziju da je telo Bin Ladena sahranjeno u moru po propisima islama.

Novinar navodi svedočenje jednog pripadnika "foka“, prema kojem su ostaci vođe Al Kaide, uključujući i njegovu glavu sa nekoliko rupa od metaka, položili u džak i bacili iz helikoptera sa planinskog masiva na putu za Dželalabad.

Sejmur Herš se, kako kaže, više puta obraćao Beloj kući za komentar, ali odgovor nije dobio.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.05.2015. 00:47
Их, каква вест... Стандардна оперативна процедура америчке владе је да шире лажи о свему чим отворе чељуст, па тако и о судбини овог малоумног павијана.
Ponedeljak 11.05.2015. 22:47
Živ je Laden umro nije,džabe amerika suze lije.
Utorak 12.05.2015. 03:30
Neprijatelj mog neprijatelja bio je moj prijatelj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online