Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.05.2015.
11:06
blic.rs A

Deca ebole se prostituišu za komad hleba

Deca u Sjera Leoneu, koja su zbog ebole ostala siročad, umiru od gladi i prinuđena su da se prostituišu da bi došla do hrane, saznaje britanska humanitarna organizacija "Street Child". Organizacija upozorava da će se situacija pogoršati ako seljaci ne dobiju i ne zasade seme pre sezone kiša, koja treba da počne ovog meseca.

Tanjug/AP
Epidemija im odnela i roditelje, ali i letinu

U seoskim delovima zemlje deca umiru od gladi, a procenjuje se da ima čak 12.000 siročadi, od kojih su mnoga primorana da se sama brinu o sebi. Neka deca su, navodno, pokušala da se ubiju jer ih okolina izbegava u strahu od zaraze, a devojčice su prisiljene da se prostituišu da bi došle do novca za hranu.

- Mnoge seoske opštine koje su bile u karantinu ostale su bez prinosa i ljudi ozbiljno pate. Kao posledica toga nemaju šta da zasade pre sezona kiša, koja je tradicionalno poznata kao sezona gladi - navodi britanska organizacija.

- Najslabiji, uključujući i brojnu siročad, gladuju i pre nego što je počela. Ako uz to ne mogu da se nadaju sledećoj letini, moguće posledice su užasne - dodaje iz organizacije.

Ibrahim (13) i Aminata (10) iz sela Kigbal ostali su bez oba roditelja zbog ebole. Dva puta zaredom bili su 21. dan u karantinu. Njihov stric Muhamed Lamin je tokom epidemije ostao bez letine, a ono malo hrane što je imao delio je između njih i svoje troje dece. U početku su odbijali hranu.

- Bili su suviše traumatizovani, a hrana koju sam mogao da im priuštim nije bila dobra - kaže stric.

- Ibrahim i Aminata su postajali sve slabiji, a kada su kukali da su gladni, govorio sam im da se strpe još malo. U februaru je umro Ibrahim, a Aminata nedelju dana kasnije. Bili su žrtve gladi i traume zbog virusa ebole - dodaje on.

Njihove sestre Džejn (8) i Fatamata (3) su u to vreme živele u drugom selu, kod starije sestre, ali su posle nekoliko nedelja morali da se vrate u Kigbal, jer je i ona umrla od ebole. Sada i one jedva preživljavaju na jednom obroku dnevno, a i to imaju samo zahvaljujući stricu.

- Znam da su mi brat i sestra umrli od gladi i to me plaši. Potrebni su mi hrana i odeća, ali moj stric je siromašan. Preživljavamo na pirinču, ali ga nema dovoljno - rekla je Džejn.

Organizacija “Street Child” apelovala je na velike organizacije da poklone ili pozajme seljacima seme kako bi ga na vreme zasadili za žetvu u oktobru. Prošle nedelje u Gvineji i Sjera Leoneu zabeleženo je 35 novih slučajeva ebole, četiri puta više nego nedelju dana ranije, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. U Liberiji je ovog meseca proglašen prestanak epidemije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.05.2015. 17:54
Nema brige za ovu decu a i one koji nisu ostali bez roditelja,sad će doći zabrinuti humanitarci da ih dokrajče.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online