Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.05.2015.
09:36
S. J. - Vesti A

Peking se žalio: Amerikanci uhode Kineze

Zvanični Peking je uložio protest Vašingtonu jer je američki špijunski avion prošle nedelje leteo iznad delova Južnog kineskog mora, na čiji najveći deo Kina polaže pravo, saopštilo je kinesko ministarstvo inostranih poslova.

Reuters
Šta grade Kinezi: Snimak spornog veštačkog ostrva

Portparolka tog ministarstva Hua Čunjing je na redovnom brifingu rekla kako je Kina zatražila od SAD da isprave greške i izbegavaju "neodgovorne reči i dela" povodom Južnog kineskog mora.
Hua je rekla kako sloboda plovidbe i nadletanja ni u kom slučaju ne znači da vojni brodovi i avioni neke strane zemlje mogu da ugroze legitimna prava jedne države i bezbednost letenja i plovidbe.

Američki avion je leteo iznad područja na kojima Kina gradi sedam veštačkih ostrva. Vašington je taj let označio kao "potpuno na mestu", ali Kina ističe kako su njime ugrožena njena ostrva i morski grebeni.

Kineski državni list "Global tajms" piše da je rat između Kine i SAD oko Južnog kineskog mora neizbežan ukoliko Vašington ne prestane da traži od Kine da obustavi gradnju veštačkih ostrva.
Kroz Južno kinesko more se godišnje obavlja pomorska trgovina u vrednosti od pet biliona dolara. Na delove tog mora pravo polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Bruneji.

Pentagon je u Južno kinesko more poslao deo Pacifičke flote koji predvode nosači aviona Prinston i Nimic.

Nervozu je još u sredu uneo upad američkog špijunskog aviona u kineski vazdušni prostor. Uljeza su odatle izbacili pripadnici kineske ratne mornarice, a ceo događaj je zabeležila ekipa TV stanice Si-En-En (CNN) koja se nalazila u letelici, piše nemački sajt Dojče Virtšafts Nahrihten.

Dan kasnije su iz vojske SAD najavili da će nastaviti sa patroliranjem u vazduhu i na moru, a diplomata Danijel Rasel je ovo uhođenje ocenio kao "potpuno u skladu" (sa međunarodnim pravom). On je zapretio Pekingu da "niko, ko je pri zdravoj pameti, neće ni pokušavati da u tome spreči američku mornaricu".

Obamin ukaz

Još 2010. godine je američki predsednik Barak Obama proglasio Južno kinesko more kao teritoriju od "nacionalnog američkog interesa". Naime, tamo SAD isturaju prethodnicu snaga koje štite Filipine i tamošnje američke vojne baze.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.05.2015. 18:35
Amerikanci svetski provokatori-kad ih zveknu,a nije daleko leteće iznad svih svetskih mora,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online