Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 30.05.2015.
17:22
Srna A

Moskva "crnom listom" uznemirila lidere zemalja EU

Moskva je u petak objavila "crnu listu" sa imenima političara iz Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Zvanični Berlin zatražio je objašnjenje od Moskve zbog čega se na ruskoj "crnoj listi" od 89 političara, diplomata i vojnih zvaničnika iz EU nalazi osam nemačkih državljana, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Reuters
Ne možete Evropa da uvede sankcije Rusiji, a da ne očekujete neke posledice

- Zvanični Berlin je u kontaktu sa Moskvom i insistira na transparentnosti u rešavanju ovog problema - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da lica koja se nalaze na listi imaju pravo da znaju iz kojih razloga im je zabranjen ulazak u Rusiju, prenosi TASS.

Rusija je ambasadama pojedinih država članica EU u Moskvi predala listu sa imenima osoba koje više ne mogu da uđu u Rusiju, objavili su nemački mediji.

U međuvremenu je češki premijer Bohuslav Sobotka rekao da Češka neće samostalno reagovati na "crnu listu" evropskih političara i poslanika kojima je Rusija zabranila ulazak na njenu teritoriju.

On je novinarima rekao da će Češka tražiti objašnjenje zašto su među 89 nepoželjnih Evropljana i četvorica Čeha, ali da očekuje jedinstveni zajednički odgovor EU Kremlju.

- Ne smatram da Češka treba da preduzima nekakve samostalne korake. Sigurno ćemo se posavjetovati u okviru EU da li na to treba nekako posebno da reagujemo - rekao je Sobotka i dodao da je ruska "crna lista" odgovor Moskve za sankcije.

Finska: Očekivan potez Moskve

Ruska crna lista, na kojoj su političari iz EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, predstavlja očekivani potez i to ne treba dramatizovati, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Timo Soini.

- Rusko reagovanje bila je očekivana i ne treba ga previše dramatizovati - rekao je Soini.

On kaže da Finska o tome nije razgovarala sa Rusijom, a da o tome nije diskutovano ni sa ministrima spoljnih poslova EU, prenosi TASS.

- Ruska “crna lista“ nije razlog za organizovanje vanrednog sastanka sa predstavnicima EU - rekao je Soini.

Soini smatra da je ovo objavljivanje imena političara iz EU, kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, u vezi sa razgovorima koju EU vodi o produženju sankcija protiv Moskve.

Finski ministar naglasio je da sudbina sankcija zavisi od razvoja situacije u Ukrajini.

- Pozitivno je što se uglavnom poštuje dogovor o prekidu vatre. Ne želim da budem pesimista, ali u vezi sa ovom situacijom teško je biti previše optimističan - izjavio je Soini.

Ranije je objavljeno da se na "crnoj listi" nalazi i Hajdi Hetula, član Evropskog parlamenta iz Finske. Lista sadrži 89 imena političara, diplomata i vojnih zvaničnika iz zemalja EU.

POVEZANE VESTI

Subota 30.05.2015. 17:40
Najbolja i najefikasnija je politika reciprciteta ! EU je uvodeći ekonomske sankcije Rusiji, usput zabranila i ulaz ruskim diplomatama i poslovnim ljudima, nije mi jasno čemu sada čuđenje !? Njemačka kao vodeća zemlja u EU će tražiti " objašnjenje "...., za koga se oni stvarno uzimaju ?
Subota 30.05.2015. 18:41
Ko šta traži to i dobije-pa šta se bunite švabe-što su vas stavili na crnu listu,šta su vam na poklon trebali poslati srne košulje da biste bili zadovoljni.
Subota 30.05.2015. 18:49
top lista nadrealista...................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online