Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.05.2010.
08:30 >> 23:25h
CNN, Tanjug A

Talibani postavili eksploziv u Njujorku?

Nekoliko blokova oko njujorškog Tajms skvera zatvoreni su tokom subotnje noći i ranih jutarnjih sati u nedelju, dok je robot iz policijske službe otkrio ekspoziv u jednom automobilu. Za ovaj neuspeli napad, odgovornost su preuzeli pakistanski talibani.

Oko i na Tajms skveru ulice su zatvorene i za pešake i za saobraćaj
 

Talibani su, na jednom islamskom veb sajtu, izdali saopštenje kojim su potvrdili sumnje da, upravo oni, stoje iza ovog incidenta.

U saopštenju se navodi da je to bila osveta za ubistvo dvojice islamista i "muslimanskih mučenika".

"Pakistanski talibani preuzimaju odgovornost za napad u Njujorku koji je bio osveta za ubistvo dvojice lidera Al Bagdadija i Al Mahadžera i muslimanskih mučenika", navodi se u saopštenju.

Lideri iračke Al kaide Abu Ajib al-Masri, poznat i kao Abu Hamza al-Mudžahir i Abu Omar al-Bagdadi, lider lokalne pripojene organizacije Islamska država Iraka, ubijeni su prošlog meseca, podsetio je Rojters.


Irački premijer Nuri al-Maliki saopštio je da su njih dvojica pronađeni mrtvi u rupi iskopanoj ispod kuće, koju su prethodno opkolile iračke trupe, a zatim i ušle u nju.

Nema dokaza o odgovornosti palestinskih talibana


Njujorška policija "nema dokaze" koji bi potkrepili tvrdnju pakistanskih talibana da su odgovorni za pokušaj napada automobilom bombom na njujorškom Tajms skveru, rekao je danas policijski komesar Rejmond Keli.


Keli je rekao i da policija pregleda "stotine sati snimaka" bezbednosnih kamera da bi se ustanovilo ko je dovezao vozilo sa eksplozivnim materijalom blizu Tajms skvera, i pozvao građane da jave ako nešto znaju o tome.


"Namera bila da se izazove haos. Srećni smo da nije došlo do detonacije", rekao je Keli i dodao da se pregledaju snimci 82 kamere iz okoline Tajms skvera.


Keli je rekao i da je na video snimcima s mesta planiranog napada, zabeležen belac 40-ih godina, koji je u blizini automobila s eksplozivom, skinuo crnu majicu koju je nosio i umesto nje obukao crvenu, ali je dodao da to ne znači da je ta osoba osumnjičena.


On je rekao i da se ispituje tvrdnja da jedan turista iz Pensilvanije možda ima snimak počinioca.


Upitan da li je zgrada kompanije "Viakom" na Tajms skveru možda bila meta napada, Keli je odgovorio da nijedna mogućnost za sada ne može da se odbaci, preneo je Rojters.


Sumnje da je "Viakom" bio meta napada, pojavile su se pošto je ta kompanija vlasnik kablovske mreže "Komedi sentral" koja je prikazivala crtanu seriju "Saut park", čijim su autorima nedavno upućene pretnje zbog kontroverznih prikaza proroka Muhameda.

Policajci koji su bili u redovnoj patroli njujorškim ulicama, primetili su dim iz jednog parkiranog automobila, a kad su mu prišli ustanovili su da dim izbija iz jedne kutije koja se nalazi na sedištu vozila.

Na lice mesta pozvani su i pripadnici FBI-ja, čiji je portparol rekao za CNN da ova služba "čitavu situaciju smatra vrlo ozbiljnom". Tokom pretrage, osim pomenute kutije iz koje je izlazio dim, pronađen je i kanister u kojem je bio propan, kao i dimna bomba, mada mediji navode da nije reč o nekoj sofisticiranoj "ratnoj opremi", već o stvarima koje se mogu kupiti i u prodavnicama.

Blumberg: Tajms skver očišćen


Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je na koferenciji za novinare, koju je rano jutros održao sa policijskim komesarom Rejmondom Kelijem, kazao da je materijal koji je pronađen mogao da posluži da se napravi "bomba" koja je mogla da bude veoma smrtonosna, dodajući da, zasad, nije poznato ko je postavio materijal, niti šta je bio motiv.


Keli je kazao da su u sumnjivom automobilu pronađene tri boce sa propanom, pirotehnički materijal, dve kante sa 19 litara benzina, dva sata na baterije i električna žica, javile su agencije.


Američki predsednik Barak Obama pohvalio je "brzu reakciju" njujorške policije na "neuspeli pokušaj postavljanja automobila bombe", koja je evakuisala nekoliko blokova u popularnom turističkom delu Menhetna Midtaunu, saopštila je Bela kuća.

Tajms skver je jedna od njujorških svetinja, kao što su to nekada bile Kule bliznakinje, uništene u terorističkom napadu 2001. godine
 

 

Hoteli i restorani koji su u blizini bili su zatvoreni, u nekima od njih ljudima nije bilo dozvoljeno ni da uđu ni da izađu. Popularna turistička atrakcija, njujorški Tajms skver, zbog potencijalne opasnosti od postojanja bombe u automobilu bio je zatvoren i za pešake i za vozila.

Nedelja 02.05.2010. 21:12
Ko s djavolom tikve sadi... Ameri su mislili da talibani nece nikada doci do njih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online