Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 05.06.2015.
08:45
I. Kozarski, O. Ikodinović - Vesti A

Američki instruktori ubijaju pod Donjeckom

Ogorčena bitka za Marinku pod Donjeckom uverila je vlasti Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) da je reč o uvertiri za obnavljanje ratnih dejstava na jugoistoku Ukrajine.

Tanjug/AP
Topovsko meso: Ukrajinski vojnici čekaju ofanzivu

Kijevski režim iskoristio je to kao povod da zvanično uvede u borbu tešku artiljeriju koja po primirju iz Minska mora da se nalazi duboko u pozadini. O tome je zvanično obaveštena posmatračka misija Oebsa.

Primećeno je i da su američki vojni instruktori pod punom opremom napustili Javorovski poligon kod Lavova i uputili se istočnim pravcem ka frontu. Istovremeno, komanda Armije Novorosije saopštila je da su kod Marinke ušli u borbu sa iskusnim borcima koji se razlikuju od neobučenih vojnika kijevskih snaga. Smatra se da je između ostalog reč o vojnicima koji su tokom primirja povučeni sa fronta i prošli intenzivnu obuku.

Osveta nad civilima

Posle bitke za Marinku u kojoj je Armija Novorosije zauzela položaje protivnika obe strane sakupljaju mrtve i ranjene, ali kriju njihov broj. Međutim, izvesno je da je najmanje 20 civila poginulo, a 110 ranjeno u artiljerijskoj osveti kijevskih snaga za poraz. Vatra iz teškog naoružanja bila otvorena je gotovo duž cele linije fronta, a je granatiranje Marinke trajalo je čak 15 sati. Žestoki artiljerijski napadi zabeleženi su još u Donjecku, Širokinu, Gorlovci i Spartaku.

Zamenik ministra odbrane Eduard Basurin izjavio je da bi napad kijevskih snaga kod Marinke mogao da bude samo manevar za odvlačenje pažnje pred udarom Ukrajinaca ka Lugansku.

- Činjenica je da je napad kod Marinke planiran ranije u Kijevu, a moguće i na zapadu. O tome koliku važnost je ta operacija imala za Kijev najbolje govori činjenica da je njom lični rukovodio načelnik ukrajinskog generalštaba Viktor Muženko. I to ne iz svog kabineta, nego iz obližnjeg Kramatorska. Primili smo obaveštajne podatke da se Muženko sada tamo savetuje sa svojim oficirima. Provokativne operacije širih razmera mogu da se očekuju već ovih dana na luganskom pravcu.

Kasapnica za nekoliko ulica

U bici kod Marinke kijevske snage uvele su u boj oko 2.500 ljudi, a Armija Novorosije oko 1.500. Bilo je i tenkovskih duela, ruska diverziona grupa jedva se uz gubitke izvukla iz zasede, ali su ih osvetili višecevni bacači raketa koji su iskasapili oklopnu kolonu Ukrajinaca upućenu kao pojačanje. Rezultat: Armija Novorosije ušla je u Marinku i zauzela nekoliko ključnih tačaka, a Ukrajinci su uspeli da povrate zapadne kvartove.

Probudile su se i političke snage koje se zalažu za nastavak rata. Neonacistička organizacija Desni sektor čije jedinice ratuju u sastavu snaga marionetskog režima u Kijevu objavile su mobilizaciju svojih pristalica "u vezi sa obnavljanjem bojevih dejstava na Donbasu".

Predstavnik Desnog sektora Andrej Stempicki saopštio je da su prekinuta odsustva, a komandirima rezervnih bataljona naređeno da mobilišu ljudstvo.

- Bez obzira na protivljenje pristalica primirja mi ćemo da ratujemo - objavio je Stempicki.
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk takođe udara u ratne bubnjeve. On je optužio Moskvu za obnavljanje sukoba i rekao da je to signal Kremlja pred samit G7 u Bavarskoj. Međutim, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da su minski dogovori pod stalnom pretnjom sloma zbog postupaka kijevskih vlasti, koje beže od obaveza da uspostave direktni politički dijalog sa DNR i LNR. SAD su optužile Rusiju da snosi direktnu odgovornost za situaciju i zapretile pojačavanjem sankcija. Istovremeno se pronose glasine iz diplomatski kuloara EU da Brisel namerava da produži sankcije za godinu i po dana.

POVEZANE VESTI

Petak 05.06.2015. 13:14
америка улага огромни паре да уништи русију. србију је успела да унићти уз помоћ шпијуна слободана али русију ће никад а моћда ни тад
Petak 05.06.2015. 18:41
Ma da ne nisu,pa zato su i došli-američke krrvopije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online