Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 15.06.2015.
09:00
D. Lj. Joksić - Vesti A

Gruevski mora pasti

Više hiljada Albanaca iz Makedonije na masovnom protestu u Skoplju zatražilo je da "antialbanska i korumpirana vlada Nikole Gruevskog i Alija Ahmetija podnese ostavku".

Tanjug/AP
Sad i Albanci ljuljaju vlast u Skoplju

Protest, nazvan "svealbanski skup", čiji je inicijator bilo građansko udruženje Besa, oko kojeg se okupilo 40-ak udruženja i nevladinih organizacija, nisu podržale dve najveće albanske partije - vladin koalicioni partner Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija, ni opoziciona Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija.

Mašući albanskim zastavama i uzvikujući "Zaustavite nasilje nad Albancima", "Ali (Ahmeti) izdajnik", "Alija dajemo, slobodu ne damo", protestanti su osim ostavke koalicione vlade Gruevskog i Ahmetija zatražili i "rasvetljavanje svih albanskih istina u Makedoniji", slučaja petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera 2012. godine i nedavnih događaja u Kumanovu, kao i "novi dogovor za Makedoniju" između makedonske i albanske zajednice.

- Mi ne želimo ništa više, ali ne prihvatamo ni ništa manje od onoga što imaju Makedonci - naglasio je Skender Redžepi Zaid iz građanskog udruženja Besa.

Podrška s Kosova

Na protestu u Skoplju, koji je protekao mirno i bez incidenata, prisustvovali su građani iz Tetova, Gostivara, Struge, Debra, Kumanova i Kičeva, a podršku im je dalo i nekoliko udruženja Albanaca s Kosova i zapadne Evrope.

Afrim Gaši je bio još otvoreniji. On je rekao da je posle svega što se desilo u Makedoniji, posle svih "bombi" opozicionog SDSM-a, koje su pokazale da se srušio bezbednosni i pravni sistem, Makedoniji potreban novi dogovor svih građana.

- Treba da otvorimo proceduru za redefinisanje države, da započnemo proces za novu, stabilnu i razvijenu državu u kojoj će Albanci biti ustavotvorni narod - rekao je Gaši.

Nakon završetka protesta, takozvani svealbanski marš se našao na meti kritika na društvenim mrežama gde su im građani zamerili da je imao etnički, jednonacionalni predznak. U pokretu Besa objašnjavaju zašto je to bilo tako.

- Čuli smo različite komentare u kojima je najčešće bilo postavljano pitanje zbog čega je ovaj protest isključivo albanski. Zbog toga želimo da objasnimo da je ovo albanski protest zbog toga što se tokom krize koja potresa zemlju samo albanski glas i mišljenje nije čulo. Albanci su otvoreni da razgovaraju i o građanskoj državi i o demokratizaciji - rekla je Ferdeze Sulejmani, predsednica Bese iz Kumanova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.06.2015. 11:55
Tebi svaka čast prijatelju i želim ti svako dobro ! Politka je častan posao kada su časni političari ! Poltroni iz tvoje države, kao i iz Srbije i ostalih državica su od politike napravili profesionalnu prostituku samo radi ličnih interesa ! Na žalost, počeo je proces stvaranja velike albanije, na štetu ostalih zemalja ! Mi smo samo nemoćni posmatrači, ili sporedni likovi u zbivanjima !
Ponedeljak 15.06.2015. 11:19
Makedonci su brže bolje priznali KiM, nadajući se da će izbjeći isti scenario kod njih ! Sada ih bolest stiže,a iskreno rečeno, nije mi ih ni žao !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online