Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.06.2015.
11:27
Tanjug A

Oland: Prisluškivanje neprihvatljivo, nećemo to tolerisati

Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je u sredu da je navodno američko špijuniranje francuskih predsednika neprihvatljivo.

Reuters
I on bio "meta" američkih obaveštajaca: Fransoa Oland

- Francuska neće tolerisati poteze koje ugrožavaju njenu bezbednost i zaštitu njenih interesa - navodi se u saopštenju iz Olandovog kabineta, prenosi Rojters.

Američke vlasti su se obavezale i te obaveze moraju striktno da se poštuju, navedeno je u saopštenju, povodom obećanja SAD s kraja 2013. da neće špijunirati francuske lidere.

Oland je održao hitan sastanak sa Svetom za bezbednost Francuske povodom izveštaja Vikiliksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsednika.

"Nismo prisluškivali Olanda"

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da Oland nije bio meta prisluškivanja.

- Mi ne ciljamo niti nećemo ciljati komunikacije predsednika Olanda - potvrdio je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs.

Međutim Prajs nije naveo ko je bio meta prislušivanja američke bezbednosne službe u prošlosti.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenela da su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

Špijuniranje francuskih predsednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, preneo je francuski list "Liberasion".

List se poziva na dokumenta koja su vođena kao "najveća tajna" i među njima je pet izveštaja američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Oland "žrtva" odmah po stupanju na dužnost

Kako prenosi AFP, NSA je špijunirala Olanda samo nekoliko dana pošto je stupio na dužnost 2012.

Vikiliks je objavio izveštaj NSA od 22. maja 2012., samo nekoliko dana pošto je Oland stupio na dužnost, da je francuski lider "odobrio održavanje tajnog sastanka u Parizu da bi razgovarali o krizi evrozone, posebno o posledicama grčkog izlaska iz evrozone", prenela je agencija AFP.

U izveštaju se takođe navodi kako je Oland posle tadašnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ocenio da je "ona digla ruke od Grčke i nije bila voljna da popusti".

- Ovo je učinilo Olanda veoma zabrinutim za Grčku i grčki narod koji bi mogao da reaguje glasajući za ekstremističke partije - navodi se u istom obelodanjenom dokumentu Vikiliksa.

U istom dokumentu se navodi da je francuski predsednik iza leđa Merkelove zakazao sastanak u Parizu sa pripadnicima nemačkih socijaldemokrata - tadašnje glavne nemačke opozicione partije.

AFP navodi da iako tada javnost nije znala o prisluškivanju Olanda, francuski predsednik je tokom posete Vašingtona u februaru 2014. rekao da su "dva saveznika rešila svoje razlike oko američkog digitalnog prisluškivanja".

- Uzajamno poverenje je obnovljeno - izjavio je tada Oland.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.06.2015. 11:29
ćuti mujo i si-saj obaminu crnu paliju
Sreda 24.06.2015. 12:13
Povjerenje između saveznika....hehe ! Nastavite tako..., to vam je dokaz koliko vas poštuju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online