Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.06.2015.
07:46
Z. Mirković - Vesti A

Iz Beča u džihad

Mnogobrojna suđenja muslimanskim fanaticima u Austriji nisu slučajnost, jer su se u skorijoj prošlosti u Beču sastajali najpoznatiji salafisti, piše bečki dnevnik "Prese".

Reuters
Islamisti se odomaćili u Beču

Mohamed Mahmud i Mirsad Omerović, koji sebe naziva Ebu Tejmom, najpoznatije su ličnosti austrijske salafističke scene, a njih dvojica su bili i deo mreže koja je imala veliki značaj za širenje salafizma u pola Evrope, tvrdi list.

"Prese" ukazuje i da su teren pripremili braća Džamaludin i Farad K. iz Beča, poreklom iz Avganistana, koji su prevodili i širili arapske sadržaje radikalnim propovedačima. Sredinom prošle decenije, oni su u jednoj džamiji u Beču organizovali grupu čiji su članovi bili upravo Omerović i Mahmud.

Od decembra u pritvoru

Mirsad Omerović se od kraja prošle godine nalazi u istražnom pritvoru jer je uhapšen u okviru akcije provedene u Beču i Gracu protiv osumnjičenih za finansiranje Islamske države i vrbovanje boraca.

Deo grupe bio je poznati salafista Irfan Peci, takođe rodom iz Bosne, koji je delovao u okviru Globalnog islamističkog fronta. Peci se kasnije otisnuo u Nemačku gde ga je vrbovala nemačka obaveštajna služba kao doušnika, a početkom ovog meseca je čak objavio i knjigu o tom razdoblju svog života.

Mahmud je posle vremena provedenog u zatvoru početkom ove decenije otišao u Nemačku gde je s bivšim reperom Deso Dogom osnovao pokret Milatu Ibrahim, čija je ideološka osnova bila sadržana u dokumentima koja su prevela upravo braća Džamaludin i Farad K. Mahmud i Deso Dog i danas su aktivni u Islamskoj državi i postoje video-snimci i foto-materijali koji dokazuju da su bili prisutni prilikom odsecanja glava talaca!

Mahmud je tokom pritvora u Austriji izgubio na uticaju, ali su na njegovo mesto došli drugi simpatizeri Al Kaide - Austrijanac Maksud L. i Nemac Jusuf O, koji su iz Beča organizovali putovanja u pakistanske kampove za obuku terorista. Specijalne snage austrijske policije Kobre presekle su jednu grupu "putnika" i uhapsile Maksuda i Jusufa. Posle njih nastupilo je vreme Mirsada Omerovića, čiji je najverniji sledbenik bio Abu-Nagi, poznat po akciji deljenja Kurana. Zajedno su propovedali u bečkim džamijama u kojima se okupljaju salafisti.

"GARDIJAN" OCENIO DA JE BiH LAKA META ZA ISLAMSKU DRŽAVU: Bosna idealna za regrutaciju vehabija

Londonski "Gardijan" ocenio je da je BiH laka meta za Islamsku državu i kad je reč o regrutovanju boraca i kad je reč o napadima jer u ovoj državi vlada visoka nezaposlenost među mladima, međunacionalne tenzije i politička paraliza. Dnevnik piše da je Islamska država prikazala novi video-snimak koji, pre svega, cilja na Balkan i posebno BiH. Snimak traje 20 minuta i u njemu nekoliko boraca Islamske države iz BiH poziva zemljake da se pridruže borbi u Siriji ili da "napadaju neprijatelje" islama kod kuće.

- Ukoliko možete, stavite im eksploziv pod kola, u kuće, svuda. Ako možete, stavite im otrov u piće i hranu. Neka umru! Neka budu otrovani! Ubijajte ih gde god možete, u BiH, u Srbiji u Sandžaku - rekao je borac pod pseudonimom Salahudin al Bosni.

"Gardijan" dodaje da profesor Vlada Azinović i islamski teolog Muhamed Jusić ocenjuju da BiH nije u stanju da se bori s potencijalnom pretnjom, te da nema koordinacije između policije na lokalnom nivou, niti postoji strategija vlasti.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online