Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.07.2015.
21:38
Tanjug A

"Zašto migrantima ne bismo dali posao umesto azila?"

Debata o došljacima sa Balkana stigla je i do tržišta rada - poslodavci bi voleli da se odbijenim potražiocima azila dozvoli da rade u Nemačkoj, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova misli da bi to bilo pogubno, objavio je nemački radio "Dojče vele"(DW).

A. Čukić
Postoji ideja da se imigrantima omogući legalan pristup tržištu rada

Glas Vinfrida Krečmana dao je težinu debati koja se razvila u Nemačkoj u vezi sa izbeglicama sa Zapadnog Balkana. Krečman, pokrajinski premijer Baden-Virtemberga iz stranke Zelenih, zahteva od Vlade Nemačke da omogući legalan pristup tržištu rada tim ljudima - prenosi DW.

- Mi možemo da omogućimo useljeničke koridore za zanimanja gde nam nedostaje radne snage, na primer kada u pitanju negovatelji starih lica - kazao je Krecman i dodao je da je zapadni Balkan deo Evrope i mora se stabilizovati.

Ako poželite da saznate šta je premijer Baden-Virtemberga mislio pod pojmom "useljenički koridor nećete baš imati mnogo sreće", navodi se u tekstu i dodaje da je Krečmanov portparol rekao da nije nadležan i uputio novinare na pokrajinsko Ministarstvo za integracije.

- A, tamo smo nakon nekoliko sati dobili odgovor da bi se, možda, mogli obratiti kancelariji odnosa sa javnošcu premijera Krecmana. Jedini referent za odnose s medijima kojeg smo uspeli da dobijemo kaže da nema vremena jer ima 250 novinarskih zahteva. Tako ostaje nejasno šta je Krecman zapravo mislio - prenosi DW.

Da li je onda u pitanju promena za koju se zalažu u udruženjima privrednika? Kao što na primer predlaže predsednik Saveznog udruženja privatnih socijalnih službi Bernd Mojrer. On hoće da se potražiocima azila ponudi još jedan put za dobijanje dozvole za boravak u Nemačkoj, odnosno da se na njih gleda kao na radnu snagu.

- Onda oni ne bi morali da idu nazad u svoju zemlju samo da bi predali zahtev za posao - objasnio je Mojrer za DW.

Spomenuti migranti iz Srbije i BiH

Azilanti u pokušaju bi upravo u negovateljskoj branši pod pretpostavkom da solidno znaju nemacki mogli da brzo dođu do posla, jer je nivo obrazovanja negovatelja u Srbiji i Bosni i Hercegovini sličan onom koji imaju nemački negovatelji. Savezna agencija za rad regrutuje personal iz obe ove zemlje ali sa ograničenim uspehom. U prethodne dve godine u Nemačku je iz ove dve zemlje došlo tek oko 100 negovatelja - javlja DW i navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova odbija promenu kursa.

Tamo kažu da su potraga za azilom i potraga za poslom dve različite stvari koje treba da ostanu odvojene - javlja DW.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online