Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 21.08.2015.
09:24
Tanjug A

Kim naredio vojsci punu borbenu gotovost: Zemlja je u "poluratnom stanju"

Lider Severne Koreje Kim Džong-un naložio je vojsci da od danas popodne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, javile su agencije. On je rekao da je zemlja u "poluratnom stanju".

Reuters
Sve napetija situacija između dve Koreje: Kim Džong Un

Kako je javila japanska agencija Kjodo, Kim je dan nakon razmene artiljerijske vatre na granici između Severne i Južne Koreje naložio stanje pune borbene gotovosti od 17 sati po lokalnom ili od deset i trideset po srednjoevropskom vremenu.

Agencija, pozivajući se na severnokorejsku agenciju KCNA, navodi da je Kim sinoć održao vanrednu sednicu vojnog komiteta vladajuće partije i izdao takvu naredbu.

Pjongjang preti da će upotrebiti silu ukoliko Južna Koreja ne prekidne sa propagandističkim programom u pograničnoj zoni.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap, pozivajući se na severnokorejsku centralnu TV, javila je da su komandiri Korejske narodne armije upućeni na granicu da komanduju uništavanjem sredstava psihološkog rata i pripremu za moguću reakciju protivnika, ukoliko se propagandno emitovanje ne prekine za 48 sati.

Pjongjang je dao ultimatum Suelu da demontira megafone na granici putem kojih na njenoj teritoriji emituje antikomunističku propagandu.

Južna Koreja je 10. avgusta pokrenula anti-severnokorejsku propagandnu kampanju u znak odmazde za postavljanje mina od kojih su dva južnokorejska vojnika ovog meseca ozbiljno povređena.

Seul optužuje Pjongjang da postavlja mine unutar demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, što Severna Koreja poriče.

Dopisnik britanskog servisa iz Seula naglašava da je "agresivna retorika Pjongjanga ritual", ali da je ovog puta "jezik oštriji nego inače", a militarističke izjave prati artiljerijska vatra.

Južna Koreja je posle jučerašnje razmene vatre naredila evakuaciu žitelja rejona kod zapadne granice sa Severnom Korejom, navodi BBC.

Jonhap je, pak, preneo saopštenje Ministarstva odbrane Južne Koreje da će "snažno odgovoriti" na bilo kakve provokacije Severne Koreje i da će "Sever morati da preuzme svu odgovornost za te akcije odmazde".

Severna i Južna Koreja formalno se i danas nalaze u stanju rata, budući da posle oružanog sukoba početkom 1950-ih nisu potpisali punopravan mirovni sporazum, već jedino prekid vatre.

POVEZANE VESTI

Petak 21.08.2015. 17:31
Tako se stiti domovina, ziv bio i rokaj ko ti stane na put.
Petak 21.08.2015. 11:53
Pajtasi !!! Putin i Kim Dzong Un !!!
Petak 21.08.2015. 12:59
Ovaj je stvarno zeljan prolivanja ljudske krvi, tj. njegov gazda! Bas se trude da izazovu reakciju druge strane i uspece u tome!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online