Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 30.08.2015.
20:48
Tanjug, Srna A

Žica nije dovoljna, Mađari grade drveni zid

Mađarska vojska počela je da gradi i dodatnu, drvenu barijeru visoku četiri metra, na granici sa Srbijom, preneo je u nedelju uveče RTS.

Reuters
Mađari nisu zadovoljni žicom

Ograda od tri reda bodljikave žice, duga 175 kilometara, već je postavljena na granici sa Srbijom, a uskoro će biti ojačana drvenom barijerom.

Mađarska je članica EU i bezvizne zone šengena, koja je ove godine presrela više od 140.000 izbeglica koje su, iz Srbije, ušle u njenu teritoriju.

Samo u protekla 24 sata, u Mađarsku je ilegalno ušlo oko tri hiljade ljudi.

Mađarska vlada najavljuje formiranje nekoliko tranzitnih zona. Jedna od njih je u mestu Reske, blizu srpske granice. Migranti koji su tu smešteni, nezadovoljni su ponašanjem mađarskih vlasti.

- Ne daju nam ni hranu ni vodu, nema toaleta. Dovode pse i zastrašuju decu, zašto - pita se jedan izbeglica.

- Gađali su nas kamenjem i štapovima. Jedna kamenica pogodila je naše vozilo - kaže policajac.

Mađarska policija uhapsila je i petu osobu, Bugarina, osumnjičenog za krijumčarenje više od 70 izbeglica, koje su pre četiri dana pronađene mrtve u napuštenom kamionu-hladnjači, na auto-putu u Austriji.

Četvorica ranije uhapšenih, trojica bugarskih državljana i jedan Avganistanac, pred sudom su se izjasnili da nisu krivi za smrt izbeglica.

Mađari su posebno surovi

Francuska traži jedinstvo unutar Evropske unije, u rešavanju migrantske krize. Šef francuske diplomatije Loran Fabijus kaže da je zaustavljanje izbeglica nepoštovanje zajedničkih, evropskih vrednosti.

- Kada vidim kako neke evropske zemlje, posebno na istoku, ne prihvataju izbeglice, to je po meni skandalozno. Mađari su posebno surovi. Oni su deo Evrope, koja ima svoje zajedničke vrednosti, ali se one ne poštuju tako što se podižu zidovi - kaže Loran Fabijus.

Pariz, London i Berlin traže hitan sastanak čelnika Evropske unije posvećen migranstkoj krizi. I šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da bi što pre trebalo održati samit lidera Unije, ocenjujući da bi bilo neodgovorno da se sastanak o migrantima održi tek sredinom oktobra.

Vanredni sastanak 14. septembra u Briselu

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU održaće vanredni sastanak 14. septembra u Briselu o eskalaciji krize sa migrantima, saopšteno je iz luksemburškog predsedništva EU.

"Situacija sa migrantima izvan i unutar EU nedavno je dobila obim bez presedana. Kako bi procenili situaciju na terenu, preduzeli političke akcije i razgovarali o novim koracima za jačanje evropskog odgovora ministar za imigraciju i azil iz Luksemburga Žan Aselborn doneo je odluku o vanrednom sastanku", navodi se u saopštenju evropskog predsedništva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.08.2015. 20:52
Posle drvenog zida dolazi na red Kineski ZID??????
Nedelja 30.08.2015. 22:35
Gadafi oziveo, javlja se a svaka mu je bila na mestu. Oni koji su cutali dok je Libija bila bombardovana su danas najglasniji. Tako je moralo da bude !
Nedelja 30.08.2015. 21:56
E ako i plot ne pomogne Madjarima...................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online