Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.09.2015.
20:59
Tanjug A

Orban: Ne želimo veliki broj muslimana u Mađarskoj

Prioritet Budimpešte je da ojača spoljnu granicu EU, odnosno granicu Mađarske sa Srbijom. Učiniće isto na granici s Hrvatskom, ukoliko izbeglice krenu ka njoj.

Reuters
Razmeštanje imigranata među zemljama EU iluzorno rešemje: Viktor Orban

To je izjavio mađarski premijer Viktor Orban dodavši da je Mađarska protiv primanja mnogo izbeglica, koji su pretežno muslimani.
 

- Ne želimo da imamo veliki broj muslimana u našoj zemlji - rekao je mađarski premijer i podsetio kakvo je bilo iskustvo Mađarske sa otomanskom vladavinom, prenela je agencija Rojters.

Orban je naveo da zvaničnici EU nisu ponudili da premeste tražioce azila iz Mađarske, ali da će razmotriti sistem kvota ukoliko im takav način raspoređivanja izbeglica bude ponuđen.

- Razmeštanje ilegalnih migranata među državama članicama EU je iluzorno rešenje - ocenio je Orban na konferenciji za novinare u Briselu, komentarišući predlog Evropske komisije.

U izveštaju nemačkog lista "Velt" se navodi da Evropska komisija razmatra preseljenje 54.000 migranata iz Mađarske u druge zemlje članice EU, što je Orban okarakterisao kao "blefiranje", ističući da se te brojke nisu razmatrale u razgovorima u kojima je učestvovao u Briselu.

- A sistem kvota je moralno teško pitanje - naveo je Orban, dodajući da to nije rešenje i da čak njegovi zagovornici to znaju.

Orban je naveo da niko ne govori o tome da li će manje izbeglica dolaziti posle uvođenja sistema kvota i ne postavlja se pitanje "šta će se desiti kada se izbeglice razmeste i kako će biti moguće da ih zadrže u zemlji koja im dodeljena".

Mađarski premijer je primetio da se Evropa danas ne suočava sa izbegličkom krizom, jer, kako je naglasio, "većina ilegalnih migranata nisu izbeglice".

Posle razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, Orban je novinarima rekao da je istina da su mnogi migranti "zaista izbeglice, ali da mnogo više njih ne beži od progona ili ratova, već su krenuli u Evropu u nadi da će imati bolji životni standard".

- Postoji veći broj migranata koji nisu iz ratnih zona i postoji neograničeno nadolaženje njih - naveo je Orban i predložio da bi trebalo tim ljudima jasno staviti do znanja da izbeglice koje nisu iz ratnih zona, neće dobiti priliku da žive u Evropi, prenosi MTI.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online