Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 25.09.2015.
05:42
B. Božin - Vesti A

Gomila se nuklearno oružje

Iako je nemački Bundestag još 2009. godine zaključio da vlada mora da izdejstvuje od SAD da generalno odustanu od atomskih bombi u Nemačkoj - od tada se ništa nije desilo. Naprotiv, Amerika je počela sa stacioniranjem novih, piše portal Dojče Virtšafts Nahrihten.

Reuters
Stižu u Nemačku: Nuklearne bombe B61-12

Mirovne organizacije u zemlji su krenule u ofanzivu sa ciljem da privole kancelarku Angelu Merkel i nemačku vladu da sprovedu zaključke Bundestaga. Njihov portparol Pedram Šahijar je u intervjuu za ovaj portal rekao da je NATO agresivni militantni savez, koji vojnim putem želi da sprovede strategiju dominacije Zapada.

- To što se Evropa dalje atomski naoružava, pokazuje koliko su krhke nade u jedan novi miroljubivi svetski poredak. NATO osigurava resurse i pristup tržištu za zapadne koncerne u celom svetu. Naročito novi ekonomski i geopolitički konkurenti Amerike - Kina i Rusija, treba da se drže pod kontrolom i da se potisne njihov uticaj - kaže Šahijar.

Ovaj aktivista naročito ističe značaj američke baze Ramštajn u Nemačkoj, koja je "okretnica američke vojske za celokupne intervencije na Bliskom istoku", posebno za rat u Iraku 2003. godine koji "ne bi mogao da se realizuje bez nemačkog učešća, čak i ako vlada u Berlinu tada nije zvanično učestvovala".

- Osim toga je ova baza centralna stanica za vojne "dronove" (bespilotne letelice) SAD, bez koje rat ovim oružjem ne bi bio moguć. Svaki dan sa nemačkog tla se vodi rat, naglašava Šahijar.

Zbog protivljenja Amerikanaca je nemačka vlada odustala od realizacije odluke Budestaga iz 2009. godine. Lane je Bundestag relativizovao ovaj zaključak i samo uopšteno se založio za razoružanje, ali ne i povlačenje atomskog oružja.

- SAD su najmoćniji deo zapadnog saveza i da bi im se suprotstavilo, nije dovoljan zaključak Bundestaga. Potrebna je vlada koja zaista želi da prekine sa imperijalnim projektima - i to uprkos raznim otporima. Naravno da to ima cenu - ako želite da izađete iz saveza sa najvećom vojnom silom sveta - kaže Šahijar.

Posledice toga moraju da budu spremni da snose i vlada i narod.

"Mir nije samo etički opravdan, već jedna istinska miroljubiva spoljna politika koja se bazira na dijalogu i kooperaciji otvara na duge staze sasvim nove mogućnosti blagostanja", kaže ovaj aktivista i najavljuje proteste od 25. do 27. septembra ispred američke baze Ramštajn.

Moskva uzvraća

Rusija će biti primorana da preduzme kontramere da bi uspostavila ravnotežu snaga u Evropi ukoliko bude potvrđeno jačanje američkog nuklearnog prisustva u Nemačkoj, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je komentarisao izveštavanje Drugog programa nemačke televizije (ZDF) o tome da SAD nameravaju da ove godine razmeste 20 nuklearnih bombi tipa B61-12 u vazduhoplovnoj bazi Bihel. "Ovo bi moglo da poremeti ravnotežu snaga u Evropi", rekao je Peskov novinarima i dodao da "nema sumnje da će to zahtevati da Rusija preduzme neophodne kontramere da bi obnovila stratešku ravnotežu i paritet".

 

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 25.09.2015. 05:53
САД ( Британци,Немци,Французи.....) желе само рат и само рат.Русија је трн у око западу.Руска застава се и у Први и у Други светски рат вијорила у Берлину.
Petak 25.09.2015. 22:22
Vi Nemci još od *45 se niste oslobodili.O bože,a toliko slobodnih zemalja oko vas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online