Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.05.2010.
23:37 >> 00:42h
A

Kameron novi britanski premijer

Dejvid Kameron, lider Konzervativne partije, postao je novi britanski premijer nakon što je kraljica Elizabeta II prihvatila ostavku Gordona Brauna.

Novi premijer Velike Britanije: Dejvid Kameron


Dosadašnji premijer Gordon Braun je podneo ostavku kraljici Elizabeti, a odmah zatim u Bakingemsku palatu je stigao 43-godišnji lider konzervativaca i od britanske kraljice dobio odobrenje da formira novu vladu, javile su britanske tv stanice.

Kameron je najmlađi britanski premijer u skoro poslednjih 200 godina.

"Verujem da je ovo pravi način da se zemlji obezbedi jaka, stabilna, dobra i pristojna vlada koja joj je veoma potrebna", rekao je Kameron. On je dodao da mu je cilj da formira koaliciju sa Liberalo-demokratskom strankom i da povrati poverenje u politički sistem zemlje.

Lider liberala Nik Kleg zamenik novog premijera

Nik Kleg

Nik Kleg, lider treće po veličini britanske Liberalno-demokratske stranke, biće zamenik premijera u novoj koalicionoj vladi Velike Britanije, saopštio je kabinet novog premijera Dejvida Kamerona.

 

U saopštenju se dodaje da će manji partner u prvoj britanskoj koalicionoj vladi od završetka Drugog svetskog rata, predvođenoj Konzervativnom partijom, imati pet ministarskih mesta, uključujući Klegovo, prenosi Rojters.

 

Konzervativac Dejvid Kameron (43) postao je najmlađi britanski premijer u zadnjih 200 godina, zamenivši na dužnosti laburistu Gordona Brauna, i odmah je najavio formiranje koalicije s liberalnim demokratima, što je označilo kraj 13-godišnje vladavine laburista koji su bili poraženi na poslednjim izborima.

 

"Želim da formiram pravu koaliciju između konzervativaca i liberalnih demokrata", rekao je lider konzervativaca, u svom prvom nastupu ispred vrata u Dauning stritu 10, gde je premijerovo londonsko sedište.

Dejvid Kameron i njegova supruga Samanta

Konzervativna partija pobedila je na parlamentarnim izborima, ali nije dobila apsolutnu većinu poslanika. Zato se nametala potreba za koalicionom vladom, pa su i laburisti i konzervativci vodili pregovore kako bi obezbedili podršku trećeplasiranih liberala u čemu je uspeo Kameron.

Već bivši premijer Gordon Braun rekao je i da njegova juče najavljena ostavka na funkciju lidera laburista stupa odmah na snagu.

"Moja ustavna obaveza je da budem siguran da će vlada biti formirana shodno izborima održanim prošlog četvrtka. Želim novom premijeru sve najbolje kada bude donosio odluke važne za budućnost ove zemlje. Jedino onaj ko je bio premijer može da razume svu težinu odgovornosti i mogućnosti koje podrazumeva ta funkcija. Bio sam privilegovan da naučim mnogo o onom najboljem u ljudskoj prirodi obavljajući ovu dužnost, ali i o slabostima, uključujući i svoje", rekao je Braun.

Dejvid Kameron (43) je najmlađi britanski premijer u poslednjih 200 godina, i nekoliko meseci je mlađi nego što je bio Toni Bler kad je na tu funkciju izabran 1997. godine.

Svet pozdravio izbor Kamerona

Svetski lideri večeras su kontaktirali novog konzervativnog britanskog premijera Dejvida Kamerona da bi mu čestitali na izboru na mesto koje je samo nekoliko časova ranije preuzeo od sada već bivšeg laburističkog premijera Gordona Brauna.

 

Američki predsednik Barak Obama je telefonirao Kameronu samo jedan sat pošto je ovaj preuzeo premijersko mesto, čestitajući mu na izboru istovremo uz poziv da poseti Belu kuću, javlja Rojters.

 

"Sjedinjene Države nemaju bližeg prijatelja i saveznika od Velike Britanije i ističem da sam duboko i lično posvećen specijalnim odnosima između naše dve zemlje", rekao je Obama.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel je takođe telefonirala da bi čestitala Kameronu i pozvala ga da dođe u Berlin što je pre moguće, saopštio je Dauning strit.

Merkelova i novi britanski premijer su kratko porazgovarala o svetskoj ekonomiji i zajedničkim pitanjima EU, navodi s eu saopštenju.

 

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je uputio srdačne čestitke Dejvidu Kameronu i poželeo mu uspeha, uz nadu da će zajedno raditi na jačanju saradnje između dve zemlje, saopštila je u Parizu Jelisejska palata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online