Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.05.2010.
09:45 >> 13:42h
Tanjug A

Srušio se avion, preživeo 10-godišnjak

Libijska televizija "Al Arabija" javila je, pozivajući se na zvančne izvore, da se u Libiji jutros u šest sati po lokalnom vremenu srušio putnički avion Erbas A330 i da je u udesu poginulo 104 ljudi. Desetogodišnji dečak iz Holandije za sada je jedini preživeli, saopštio je zvaničnik aerodroma, prenosi AFP. Dečak je prevezen u bolnicu i u dobrom je zdravstvenom stanju, rekao je libijski ministar saobraćaja, javlja Rojters.

Navedeno je da je reč o libijskom avionu koji se srušio na aerodromu u Tripoliju, a u nesreći su poginule 103 osobe, od ukupno 104 putnika i članova posade. 

Za sada nema informacija o uzrocima nesreće koja se dogodila pri sletanju aviona "Al Afrikija" koji je leteo iz južnoafričkog Johanesburga u Libiju. Avion je posle zaustavljanja u Tripoliju trebalo da nastavi let i da sleti na londonski aerodrom Hitrou.

Prema prvim informacijama svih 11 članova posade i još 11 putnika su libijski državljani, dok je u avionu bilo putnika različitih nacionalnosti, uključujući i Britance i Južnoafrikance, javio je BBC. 


Holandski kraljevski odbor za turizam ANWB saopštio je da se u avionu naazio 61 holandski državljanin, a o preživelom dečaku nije dalo dodatne informacije, javio je AP.

Portparol Forin ofisa u Londonu je izjavio da postoje nepotvrđeni izveštaji prema kojima je među putnicima srušenog aviona bilo britanskih državljana, naveo je Rojters.

Portparol Evropske agencije za bezbednost aviosaobraćaja Danijel Holtgen je rekao da su avioni firme "Afrikija" prošli 10 nedavnih bezbednosnih provera na evropskim aerodromima, bez značajnih zamerki, rekao je AP. On je dodao da je ekipa francuskih istražitelja avionskih nesreća već na putu za Tripoli.


"Afrikija" se nije nalazila na listi EU zabranjenih aviokompanija na kojoj je 300 avioprevoznika koje ne zadovoljavaju međunarodne standarde za bezbednost.
 

Na vebsajtu aviokompanije objavljeno je saopštenje u kome se potvrđuje ova vest i navodi da su u avionu bila 93 putnika i 11 članova posade, ali se ne daju nikakvi podaci o žrtvama ili preživelima.


Izveštač iz Tripolija javlja da mnoga ambulantna kola idu ka aerodromu i u pravcu grada, a da je u gradu danas, kao i proteklih dana vreme vedro i sunčano. On je dodao da je avion bio "relativno nov".

Vremenski uslovi na aerodromu u Tripoliju prilikom sletanja aviona bili su dobri. Vidljivost je bila skoro pet kilometara, retki oblaci su bili na visini od oko 3.000 metara, a duvao je vetar brzinom oko 4,5 kilometara na sat.

Tadić izjavio saučešće Gadafiju i libijskom narodu


Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća libijskom vođi Moameru el Gadafiju i libijskom narodu povodom avionske nesreće u toj zemlji, u kojoj su, prema izveštajima medija, poginule 103 osobe, saopšteno je iz njegovog kabineta.


"Građane Srbije i mene lično duboko je potresla vest o gubitku velikog broja ljudskih života. Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća i da porodicama poginulih i narodu Libije prenesete da saosećamo sa njima u ovom teškom trenutku", poručio je predsednik Tadić.

Zašto deca češće preživljavaju?

Holandski dečak koji je jedini preživeo pad aviona nije prvo dete koje je preživelo avionsku nesreću. Prošle godine 14-godišnja djevojčica Baia Bakari jedina je preživela pad Erbasa 310-300 u Jemenu. Pre sedam godina trogodišnjak je preživio pad sudanskog putničkog aviona. Među 19 preživelih u nesreći na madridskom aerodromu 2008. bilo je čak troje dece. Britanski pedijatar ima objašnjena za ovu pojavu.

"To je čista fizika. Deca imaju kraće udove, u telu imaju veći procenat vode što ih čini otpornijim na povrede, a tkivo im se brže oporavlja. Prednost dece je u tome što su fizički mala. Manja masa znači i manju brzinu prilikom udarca u prepreku. Kad do udarca dođe deca imaju još jednu prednost, a to je veća elastičnost kostiju" smatra dr. Alistrr Satklif, pedijatar Juniverziti koledža u Londonu.

Biće još informacija...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online