Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.10.2015.
22:37
blic.rs A

Ko je u pravu: Putin udare na Siriju predstavlja na jedan, a Zapad na drugi način

Sa početkom vazdušnih napada Rusije na položaje islamista u Siriji razbuktao se i rat informacijama koji je poprilično zasnovan na kartama koje Moskva i Zapad koriste da bi ilustrovali udare, a koje se ne poklapaju. Rusija insistira na tome da bombama zasipa Islamsku državu i razne druge "povezane terorističke grupe" koje ne želi da imenuje, dok zapadne države na čelu sa SAD odgovaraju da su ciljevi ruskih aviona pre svega pobunjenici protiv Bašara al Asada, predsednika Sirije, koje oni podržavaju.

Reuters
Ovako to vidi Rusija: Na udaru samo Islamska država

"Hafington post" tekst o ratu mapama započinje komentarom Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, na molbu da razjasni šta Moskva podrazumeva pod "povezanim terorističkim grupama:

- Ako izgleda kao terorista, ako deluje kao terorista, ako se kreće kao terorista, ako se bori kao terorista, onda jeste terorista - kazao je Lavrov.

Analitičari i mediji pokušali su da provere ruska svedočenja o tome koga su njihovi avioni gađali, pa su upoređivali lokacije vazdušnih napada sa područjima koja kontrolišu različite grupe koje se bore u Siriji.

Te mape pokazuju da je Moskva većinom gađala pobunjeničke grupe koje nisu povezane s Islamskom državom, u područjima gde se one bore protiv Asadovih trupa, osim nekoliko udara na Raku, koju kontroliše Islamska država.

Zbog čega ima toliko razlika u ovim mapama, pita se "Hafington post". Mnogi mediji pokuašavaju da pronađu pravu istinu u ratu tvrdnjama dve strane tako što koriste podatke Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona koji je mapirao ruske vazdušne napade i zone pod kontrolom Asada i pobunjenika.

Drugi mediji, uključujući tu i "Njujork tajms", koriste podatke "Karter centra" koji mapira ove napade koristeći informacije koje dobija od aktivista i svojih kontakata na terenu u Siriji, kao i video snimke postaovane na društvenim mrežama. Obe ove organizacije su poštovane, ali i pored toga je prikupljanje podataka na terenu opasna misija u moru raznih pobunjeničkih grupa koje se često bore i međusobno, pa su greške neminovne.

- Oni koji izrađuju mape moraju da pročešljaju tvrdnje raznih grupa, često se oslanjajući na nepouzdane dokaze koje iznose lokalni aktivisti i stanovnici, kao i na podatke novinara sa terena koji su ograničeni u kretanju opasnim sukobima oko sebe - kazao je za "Blumberg vju"  Leonid Beršidski, analitičar iz Berlina.

Pristalice ruske vojne akcije u Siriji, ali drugi kritičari, napali su verodostojnost ovih mapa nazivajući ih "ogromnim propagandnim ratom" koji su zapadne države povele protiv Rusije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online