Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 09.11.2015.
13:10
Srna, Vestionline A

Da li Amerika namerava da ruši ruske i sirijske avione?

Rat u Siriji traje već nekoliko godina, ali sada, odjednom, ta zemlja postaje tesna za sve strane trupe koje žele da se uključe u sukob. Pre nešto više od mesec dana Rusija je započela bombardovanje položaja džihadista u ovoj zemlji. Uz njihovu podršku i trupe sirijskog predsednika Bašara al Asada ostvarile su značajne uspehe i vratile dobar deo teritorije. Amerika je od samog početka ruske intervencije kritikovala Vladimira Putina, navodeći da će ruska vojna intervencija u Siriji pokrenuti novi verski rat. Obama je najpre istakao da neće slati svoje trupe u tu zemlju, da bi se potom, brže-bolje predomislio, te objavio da će u Siriju ipak stići oko 50 američkih specijalaca. Američki republikanski komentator Petrik Bjukenen upozorava da ova namera SAD-a zapravo znači objavu rata toj zemlji.

Reuters
Koja je prava namera Baraka Obame: Američki specijalci stižu u Siriju

Neki kongresmeni i izgledni kandidat demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton pozivaju Baraka Obamu da uvede zonu zabranjenih letova iznad Sirije, a Bjukenen je američkim vlastima postavio nekloliko pitanja:

Kako misle da spreče sirijske i ruske avione da lete iznad te zemlje? Da li bi SAD tolerisale meksičke trupe da uđu u Teksas  da zaštite svoje državljne? Da li bi SAD tolerisale ruske trupe na Kubi koje bi uvele zonu zabranjenih letova za američke avione iznad Floride i okolnih oblasti?

On tvrdi da se Obama sprema da sukob u Siriji dovede do eskalacije i to ne samo borbama sa Islamskom državom već akcijama protiv sirijske armije.

Bjukenen navodi da je Ruse tamo pozvao Damask, a da SAD nemaju legalan mandat za akcije u Siriji.

Protiv koga je "zona zabranjenih letova" - pita Bjukenen i napominje da ni Islamska država, ni teroristi Al Nusre nemaju vazdušne snage.

To znači da bi ta zona koju zagovaraju Hilari Klinton i kongresmen Džon MekKejn
bila uperena protiv riskih i sirijskih aviona i helikoptera.

- Kada je Sadam Husein pao dobili smo građanski rat i stotine mrtvih Iračana svake sedmice, a sada niko ne može da zna ko bi došao posle Asada -  navodi Bjukenen.

Američki predsednik Barak Obama najavljuje slanje manjih kopnenih snaga za ispomoć saveznicima u Siriji, a Pentagon navodi da je spreman za tu akciju - navode portali.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.11.2015. 13:19
prvi avion koji budu srusili ce biti pocetak rata koji ce ubrzati kraj amerike i njihove lopovske druzine.
Ponedeljak 09.11.2015. 13:57
aMeriko da se uggušiš u sopstvvenoj krrvi i zlu koje drugima spremaš i činiš.
Ponedeljak 09.11.2015. 14:17
Mnogo bih volio da kauboji obore neki ruski avion. Nije kauboji ovo "westwrn film" gdje u zadnjem momentu stiže konjica da vas spasi. Rat je to. Spasa nema. Vi pojma nemate kako to izgleda jer nijeste nikada ratovali. Samo ste tukli i pljačkali 100 puta slabuije od sebe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online