Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.11.2015.
16:55 >> 18:14h
rs.sputniknews.com A

O čemu su razgovarali Putin i Obama u Turskoj?

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama sastali su se na marginama samita G 20 i tokom razgovora složili se da je potrebno uspostaviti prekid vatre u Siriji, kao i da Ujedinjene nacije posreduju između sukobljenih strana.

Tanjug/AP
Neformalni sastanak u Turskoj: Barak Obama i Vladimir Putin

Dvojica lidera razgovarala su uz prisustvo Obamine savetnice za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i ruskog savetnika, prenosi AP.

Razgovori američkog predsednika Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina bili su konstruktivni, saopštila je Bela kuća.

Dvojica predsednika dogovorila su se o potrebi za prekidom vatre u Siriji i posredovanja Ujedinjenih nacija u pregovorima između sukobljenih strana, izjavio je jedan zvaničnik Bele kuće.

Putin i Obama su konstatovali da su teroristički napadi u Parizu samo povećali potrebu da se konflikt u Siriji razreši kako je moguće brže.

Istovremeno, dva predsednika razgovarali su i o situaciji u Ukrajini, gde je Obama ponovio da je najvažnije u potpunosti sprovesti sve tačke Minskog sporazuma i kompletno povući teško naoružanje sa linije razdvajanja.

Razgovor dvojice lidera trajao je više od 20 minuta, iskoristili su pauzu između sastanaka šefova država BRIKS-a i radnog zasedanja samita.

Kako se može videti na video-snimku sa samita, Putin i Obama su u kuloarima zauzeli mesta u foteljama jedan naspram drugog i razgovarali u prisustvu prevodilaca. Predsednicu su se naginjali jedan prema drugom tokom razgovora, a Obama je živo gestikulirao rukama, navodi AP.

Iz Bele kuće je takođe saopšteno da je Obama iskoristio priliku da lično izjavi saučešće Putinu zbog pada aviona u Egiptu, kada je poginulo 224 ljudi.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov precizirao je da su strateški ciljevi Rusije i SAD u borbi protiv terorizma veoma bliski iako postoje određene tačke razilaženja.

- Strateški ciljevi borbe sa Islamskom državom su veoma bliski, dok se po pitanju taktike mišljenja razilaze - rekao je Ušakov.

Lideri grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta (G20) okupljeni su na samitu u Turskoj tokom kojeg će razgovarati ne samo o ekonomskim pitanjima, već i o gorućim svetskim temama kao što su rat u Siriji, izbeglička kriza i borba protiv terorizma.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.11.2015. 18:41
Француска не сме да користи прекомерну силу против арапских побуњеника, јер Арапи имају право на самоопредељење и право да живе на територији коју ће они контролисати ако Француска примени војску против Арапа УН мора да обезбеди Арапима независну државу. ------ То је мање више шта су они нама поповали око Косова и ОВК терориста. Шта је сад? Где су права јуначких арапских бораца за слободу од недемократског режима Франсоа Оланда? Где су новинари који истичу бруталнос и геноцидност Француза који су спалили импровизовано насеље са избеглицама(Арапима)? Где су санкције Француској због непоштовања људских права? Где су амерички авиони да бацају уранијумске бомбе по француским градовима и руше болнице и мостове и да разнесу зграду Шарли Ебдоа?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online