Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2015.
04:13
O. Đoković - Vesti A

Rat u srpskom kvartu!

U Parizu su i u sredu odjekivale eksplozije, čuli su se pucnji, bilo je mrtvih i ranjenih. Rat uživo u Sen Deniju, severnom predgrađu, pratile su i srpske porodice, koje su u petak bile i žrtve terorističkog napada, o čemu su "Vesti" opširno pisale.

Pucnji odjekivali do podneva: U obračunu sa teroristima povređeno je i pet policajaca

Rano juče (6.09) dopisniku "Vesti" stigao je dramatičan mejl:

"Olga, noćas nisam uopšte spavala. U mom gradu, u stanu pored nas, pucale su bombe i pucali su celu noć. Povređeno je mnogo policije. Strah nas je. Od četiri sata sve odjekuje. Našli su devetog teroristu, živi pored nas, u panici smo", napisala je Julija Burić, a nešto kasnije nakon više pokušaja javila nam se na telefon, probudili smo je, tek je bila zaspala.

- Bilo je strašno. Nije još gotovo. Neke su ubili, jednog ne mogu da nađu - rekla nam je.
Stan Julijine bake, kod koje žive njeni roditelji, od mesta sukoba udaljen je desetak minuta pešačenja, ali su se čule eksplozije i pucnji puna dva i po sata, prolamali su noćnu tišinu i ledili krv.

Julija: Mami bolje!

U poruci dopisniku "Vesti" osamnaestogidišnja Julija Burić, čiji su majka i očuh teško povređeni kod stadiona prilikom napada terorista u petak, saopštila je i ovo:
"Mami i mom očuhu je bolje. Mama je operisana prekjuče, a njenog muža Portugalca operišu danas. U ovoj tragediji, to su utešne vesti."

Raša Ilić, jedan od Srba uglednijih žitelja Sen Denija, veliki aktivista i član Francuskog udruženja potomaka ratnika, nije mogao da se oslobodi osećanja nelagodnosti i straha. Njegov stan je 700 metara udaljen od ulice Korbijon, gde je besneo pravi rat. Čuo je sve. Prvu pomisao da između sebe pucnjavu razmenjuju bande zamenio je shvatanjem da su stvari veoma ozbiljne, pogotovo kad je čuo policijske sirene i zvuk helikoptera.

Sve se promenilo

Zorica Đuričić živi decenijama u Sen Deniju.
- Ulica u kojoj stanujemo je trgovačka. Mi nikad nismo imali problema jer nas svi poznaju. U poslednje vreme to je problematična ulica. U ovoj godini jedan Arapin je tu ubio crnca. Ima droge, svega - žali se Zorica.

- Izašao sam, pokušao da nešto vidim, ali nisam mogao da maknem, sve je blokirano. Snaja mi je javila kako je pričala sa prijateljicom. Radi u noćnoj smeni kao čistačica. Čim je čula pucnje, odmah se stvorila armija naoružanih, došli su brzo, kao da su bili u blizini. Sada je zarobljena na tom radnom mestu, jer niko ne može izaći niti ući - kazao nam je Ilić.

Život u Sen Deniju juče je bio blokiran. Nisu radile škole, zatvorene su bile radnje, zaustavljeni metroi i autobusi, a preko radio i TV stanica meštanima je savetovano da drže zatvorene prozore i spuštene zavese i da ne napuštaju stanove. U direktnom TV prenosu pratili su celi tok operacije.

Uspeli smo da stupimo u kontakt sa Zoricom Đuričić, poreklom iz Batajnice, od 1968. godine nastanjenom u Francuskoj. Kuća u kojoj stanuje je baš u ulici Korbijon, tačno nasuprot mesta zbivanja.

Obračuni svakodnevni

- Kod nas u Sen Deniju pucnjave su svakodnevne. Stalno petarde ili neki obračuni. Ovde živi 108.000 ljudi, a 50 odsto su Arapi. Ali, da se razumemo, ima divnih Arapa koji su ogorčeni zbog svega ovoga što se dešava. Ono što trese celu Evropu jeste saznanje da se u sirijskim kampovima obučavaju teroristi, pa i u Bosni, i tamo ima njihovih kampova, a niko ne reaguje. To je katastrofa, zato i dolazi do ovakvih drama - kaže Ilić.

- Mi smo sredom u Dransiju, čuvamo unučad, tako da se nismo zatekli u našem stanu. Čim smo na TV videli užas, moj suprug i sin su otišli u Sen Deni, ali ih policija nije propustila. Potom su zvali stanare naše zgrade, u redu je, nema povređenih, a porodica Krijasterac, supruga mu je Marija Jakovljević, imaju dvoje male dece od kojih je jedno beba, ispričali su da od 4.30 proživljavaju pravi pakao. Policija im je naredila da ne govore i da svi legnu na pod. Moj sin je s njima njima pričao nešto posle deset časova, još uvek su bili na podu. Tada su mu, ne znamo iz kojih razloga, prekinuli vezu - ispričala nam je Zorica Đuričić.

Bila je zabrinuta, ali je pričala smireno.

- Molili smo stanare da ukoliko policija ima nameru da uđe u stanove, da nam ne obijaju vrata i prozore i da nas pozovu da im otključamo vrata - ističe ova Srpkinja.

U zgradi tog užasa nastanjena je i srpska porodica Kojić.

- Goran, Žaklina, majka Dobrila i šestogodišnji Nikola. Oni su na četvrtom spratu, ali ne znam na kojem su bili teroristi, jer nemam kontakt s njima - veli Zorica i dodaje da se svemu mogla nadati, ali ovome nikada.

A da li je gotovo? Nažalost, to niko ne zna.

Sprečen novi masakr

Francuska je verovatno izbegla novi masakr jer su vojska i policija juče u zoru, u akciji neviđenih razmera, uhvatili troje terorista, jednog su ubili, dok se žena koja je prvo pucala, raznela eksplozivom. Petorica policajaca su ranjena. Dvojica terorista, koji su se skrivali u ruševinama od eksplozije, uhapšeni su. Pored njih, policija je uhvatila i čoveka koji im je iznajmljivao stan, kao i njegovog poznanika koji se u trenutku hapšenja s njim nalazio u društvu.

Do zaključenja "Vesti" nije potvrđeno da li se među uhapšenima ili optuženima nalazi i Abdelamid Abaoud, koji se smatra mozgom terorističkih operacija od petka. Javni tužilac Francuske Republike Fransoa Molin potvrdio je novinarima da je cilj akcije bilo hvatanje Abaouda, ali nije mogao da potvrdi da li je on među uhvaćenima ili je ubijen u akciji.
Operacija je trajala od četiri ujutru do podneva, ali je policija i posle toga držala centar predgrađa Sen Deni u blokadi, a građani još nekoliko sati nisu mogli da napuste zgrade. Specijalci su sa psima tragačima "češljali" sprat po sprat u zgradama, a završili su sa crkvom u koju su snage reda provalile jer je bila zatvorena.

Telom štitila dete

Novinari su juče intervjuisali Sabrinu, mladu ženu, potpuno zabrađenu tako da joj se vide samo oči, koja stanuje na spratu ispod onog gde su bili teroristi. Ispričala je da su vrata kupatila prosto izletela od snažne eksplozije iznad nje, dok je u strahu ležala na podu preko svog deteta štiteći ga tako telom.
- Kada su me evakuisali, trčali smo niz stepenice, a eksplozije su još odjekivale - ispričala je ona.

Francuzi su juče takoreći u direktnom prenosu pratili akciju od zore jer su se novinarske ekipe vrlo brzo našle u blizini pa, iako nisu mogle da vide šta se dešava, mogle su da izveštavaju o snažnim eksplozijama i pucnjavi iz automatskog oružja koja nije prestajala.

Šokirani stanovnici okolnih zgrada i ulica dobili su u zoru uputstva policije da legnu na pod i da se ne pomeraju do daljeg. Oni iz neposredne blizine stana u kome su se nalazili teroristi evakuisani su posle izvesnog vremena.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, koji je došao na lice mesta, potvrdio je da je specijalce dočekala baražna vatra i da se nešto slično nije nikad desilo u Francuskoj. Kao veliki uspeh ocenio je činjenicu da su teroristi uhvaćeni živi i odao priznanje stanovništvu koje je poslušalo uputstva tako da nije bilo ni mrtvih ni ranjenih civila.

Niko više ne krije da je reč o slikama sa ratnog poprišta. Iako nije trenutak za političke svađe ostaje pitanje kako je moguće da obaveštajne službe i policija nisu mogli da spreče atentate koje su počinili ljudi koje su već nadzirali, za koje se znalo da su teroristi, da su došli iz Sirije i tome slično. Otvaraju se i pitanja o otpuštanju policajaca u proteklom petogodištu, o tome da rade u izuzetno teškim uslovima i loše su plaćeni.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online