Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.11.2015.
10:50
sputniknews.com A

Možda omražen, ali ga ne žele za neprijatelja

Ponašanje zapadnih lidera prema Vladimiru Putinu veoma se promenilo od prošlog samita G20, kada su na predsednika Rusije bukvalno nasrtali s optužbama o "invaziji" na Ukrajinu, piše list "Gardijan".

Reuters
Šef kuhinje svetske diplomatije: Ništa bez Putina i Rusije

Prošle godine američki predsednik Barak Obama je govorio da Rusija pada u međunarodnu izolaciju, a premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da nema poverenja u ruskog lidera.

- Vratimo se na ovogodišnji samit koji je održan u Turskoj i uvidećemo da se sve promenilo. Putina su tamo fotografisali s druželjubivom unezverenošću, s njim su veoma srdačno razgovarali Obama i savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs. 

Vodio je veoma uspešan razgovor s Kameronom i drugim liderima. Nikakve stigme, nikakvog zastrašivanja. Putin je postao čovek s kojim je svako želeo da se susretne - ocenjuje autor članka. 

Razlog je očigledan: teroristička pretnja od ekstremističke organizacije Islamska država i migraciona kriza doveli su evropske lidere do zaključka: potrebna im je Rusija. 

O tome su govorili i bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi i aktuelni predsednik Fransoa Oland. Sličan stav iskazao je Kameron koji je izjavio da je Britanija "spremna na kompromise u okvirnom mirovnom sporazumu i u vezi s prelaznim periodom u Siriji".

Kasnije je Obamina administracija saopštila da su američki i ruski lider postigli dogovor o sirijskom pitanju. 

- Sve to govori o tome da je Putin izveo diplomatski het-trik. Kao prvo, Zapad je primorao da prizna da ruska vojska u Siriji deluje na zakonitim osnovama i da tamo igra važnu ulogu, a kao odgovor je dao neodređena obećanja da će sarađivati s koalicijom pod rukovodstvom SAD. To svedoči o kardinalnoj promeni američkih stavova, s obzirom na to da su SAD u početku govorile da je ruska intervencija nedopustiva i "osuđena na propast" -  navodi se u članku. 

Kameron je takođe izjavio da strateški interesi Rusije u Siriji (na njenom sredozemnom priobalju postoje vojno-vazdušna i vojno-pomorska baza) će naći podršku i biti zaštićeni.

- Ispostavlja se da je Putin postigao još jedan svoj ključni cilj - navodi autor članka. 

Sankcije ipak ostaju

Pored toga, ruski lider postigao je "prećutno priznanje" prisajedinjenja Krima i situacije s ukrajinskom krizom. 

U tekstu se navodi da bez obzira na sve važniju ulogu Rusije na međunarodnoj pozornici još ne može da se govori o njenoj "rehabilitaciji": sankcije ostaju, a mnogi zapadni lideri i dalje s nepoverenjem gledaju u ruskog predsednika. 

- Ipak, samozadovoljna američka procena da je Putin vešti taktičar, ali loš strateg danas se čini beznadežno pogrešnom. Putinova operacija u Siriji nije oslabila njegove pozicije, nego je Rusiji vratila mesto za glavnim pregovaračkim stolom. Sada Putin više nije glavno jelo na meniju nego novi šef kuhinje u diplomatiji - zaključuje autor teksta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.11.2015. 17:49
Zivela Rusija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online