Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.05.2010.
08:14 >> 11:55h
mondo.rs A

Čomskom zabranjen ulazak u Izrael

Poznatom američkom naučniku, piscu i političkom aktivisti jevrejskog porekla Noamu Čomskom juče je zabranjen ulaz u Izrael i Zapadnu obalu, rekao je palestinski zvaničnik. Čomski je izjavio da je takva odluka posledica činjenice što je nameravao da održi predavanje samo na palestinskom, a ne i na izraelskom univerzitetu.

Čomski je danas trebalo da održi govor na palestinskom Univerzitetu Bir Zeit u blizini Ramale, ali je zaustavljen na Zapadnoj obali na izraelskom prelazu iz Jordana, rekao je palestinski parlamentarac Mustafa Barguti, koji je trebalo da bude domaćin američkom gostu.

"Čomski nas je nazvao sa granice i rekao da ga drže već pet sati na izraelskoj strani, a onda su mu zabranili ulaz zbog njegovih stavova jer je protiv politike Izraela", rekao je Barguti Frans presu.

On je dodao da ovaj slučaj pokazuje prirodu izraelske Vlade koja je protiv slobode govora, posebno tako istaknutih svetskih priznatih osoba kao što je Čomski.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela saopštilo je da je Čomskom uskraćeno gostoprimstvo iz više razloga, ali se ne navodi koji su to razlozi. Izraelske vlasti navode da ipak razmatraju mogućnost da se Čomskom omogući ulazak samo na Zapadnu obalu.

Čomski je, komentarišući odluku izraelskih vlasti, jordanskom Kanalu 10 izjavio da je i ranije često gostovao na izraelskim univerzitetima. On je grupi aktivista, koja nosi naziv "Pravo na ulazak“, rekao telefonom da su mu inspektori na pasoš napisali reči "ulazak nije dozvoljen".

"Teško mi je da se setim sličnog slučaja, u kome je ulazak nekoj osobi zabranjen zato što ne predaje u Tel Avivu. Možda samo u staljinističkom režimu", rekao je profesor Čomski u telefonskom razgovoru iz Amana za izraelski list " Haarec".

Čomski sa liderom Hezbolaha u Libanu

Kada je pitao inspektora zašto mu ne dozvoli da uđe u zemlju, rečeno mu je da će objašnjenje biti pismeno poslato američkoj ambasadi. U telefonskom intervjuu za Kanal 10 izraelske televizije profesor je rekao da su oni koji su ga ispitivali rekli da je pisao stvari koje se nisu svidele izraelskoj vladi.

"Pitao me je zašto predajem samo na Bir Zeitu, a ne na izraelskom univerzitetu. Rekao sam da sam u Izraelu držao puno predavanja", objasnio je Čomski, dodavši da je oficir čitao pitanja i tekst koji mu je bio unapred napisan, gde je između ostalog navedeno: "Izraelu se ne sviđa ono što vi govorite".

"Ja sam sugerisao da nađu bilo koju vladu na svetu koja voli bilo šta što ja kažem", rekao je Čomski.

Tada ga je oficir pitao da li je razgovorao sa liderom libanskog Hezbolaha Hasanom Nasralahom, što je Čomski potvrdio, precizirajući da je bio u Libanu pre rata između izraelske vojske i gerilaca Hezbolaha 2006. i da je razgovorao s mnogim političarima. Na pitanje zašto nema izraelski pasoš, odgovorio je da je američki građanin.

On je inače poznat i po tome što je posle rata u Gazi 2009. godine izjavio da su "oni koji podržavaju Izrael u stvarnosti oni koji podržavaju njegovu moralnu degeneraciju".

Čomski (81) je profesor lingvistike na Tehnološkom institutut Masačusets u SAD i istaknuti kritičar američke spoljne politike. On je u više navrata govorio protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online