Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.11.2015.
15:01
Tanjug, Vestionline A

Poljska se plaši Rusije

Poljska želi da sporazum NATO-Rusija iz 1997. bude poništen, kako bi Alijansa mogla da uspostavi stalne vojne baze na tlu Poljske, što Moskva insistira da postojeći sporazum isključuje. Poljska naime insistira na jednakom nivou bezbednosti između novih i starih članica NATO, a glavni "argument" im je da im je Rusija odmah s druge strane granice. Stiče se utisak da se plaše ruskog komšije...

Reuters
Rusko oružje je previše blizu Poljskoj i ona zato traži veću zaštitu od NATO-a

Novi ministar spoljnih poslova Poljske, iz redova desnice, Vitold Vaščikovski rekao je u intervjuu za dnevnik "Gazeta Viborča" da taj sporazum mora da bude odbačen, jer "izaziva nejednakost" između novih i starih članica NATO.

U dokumentu iz 1997. se navodi da stare članice NATO "nemaju nikavu nameru, plan i razlog da rasporede nuklearno oružje na teritoriji novih članica", poput Poljske, preneo je AFP.

Rusija je u više navrata isticala da ova odredba sporazuma takođe isključuje stalne baze i raspoređivanje vojnika.

Vaščikovski je kazao da je sporazum "politički po karakteru, da nije pravno obavezujući i da je sklopljen u drugom međunarodnom kontekstu".

- NATO ne može da ima dva nivoa bezbednosti, jedan za Zapadnu Evropu sa američkim vojnicima, vojnim bazama i odbrambenim instalacijama i drugi za Poljsku, bez tih elemenata. Zahtevamo jednak nivo bezbednosti između novih i starih članica NATO. Poljska je sused Rusije i zato govorimo o ovome - istakao je Vaščikovski.

Šef poljske diplomatije je ukazao na snažne ekonomske odnose koje Poljska ima sa glavnim trgovinskim partnerom u Evropskoj uniji, Nemačkom, ali je dodao da postoje razilaženja, posebno po bezbednosnim pitanjima.

- Nemci misle da bi ovo (odbacivanje sporazuma iz 1997.) dovelo do tenzija sa Rusijom. Mi pitamo: za čiju sigurnost ste više zabrinuti? Države koja je vaš saveznik u NATO i EU ili države koja nije članica, koja je uključena u svoj treći rat: sa Gruzijom, Ukrajinom i sad sa Sirijom - poručio je Vaščikovski.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.11.2015. 15:18
E glupi poljaci.zar mislite da vas nato moze zastititi od Rusije?
Sreda 25.11.2015. 19:06
S razlogom se plaši-a i učiniti za učinjeno.poljaci,šta mislite da ste ivukli te vaše natočene glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online