Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 28.11.2015.
12:33
rs.sputniknews.com A

Erdogan je naljutio "ruskog medveda", sada mora da plati

U konfliktu između Turske i Rusije veoma se pažljivo analiziraju razlike između svetske i regionalne sile, piše nemački Špigl.

Reuters
Ozbiljno narušeni odnosi: Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Kako list navodi, to se ogleda u uplitanju Moskve u sirijski konflikt, sa jedne strane, kao i u retorici turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, sa druge, budući da nema čime da se suprotstavi Kremlju.

Turski predsednik je razljutio "ruskog medveda" i sad mora da plati, piše nemački list Špigl.

Erdogana veoma često porede sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, pritom nazivajući ga gospodinom, međutim trenutni konflikt dovodi u pitanje njegov autoritet, smatra autor članka Tomas Zajbert.

Na dobošu su pored trgovinskih odnosa sa Moskvom i isporuke energenata i planovi Turske o formiranju tampon zone u Siriji, piše Špigl.

Erdogan, naime, namerava da napravi "novu Tursku" koja će postati regionalna sila sa idejom da ona bude glavna na Bliskom istoku sprovodeći sopstvene interese u regionu. Rusija, piše nemački list, može da poremeti planove Erdogana.

- Hoće li Erdogan u Putinu pronaći svog gospodina? - zapitao se Zajbert i citirao jednog turskog novinara koji je svojevremeno rekao: "Onaj koji ljuti ruskog medveda moraće za to i da plati".

Time što se Rusija uključila u sirijski konflikt pokazala je da je svetska sila, a ne regionalna, ocenio je turski politikolog Belul Ozkan. Istovremeno, Moskva pokušava da izbegne ozbiljniji konflikt sa Ankarom, iako ne treba zaboraviti da Putin neće pustiti da Turska prođe nekažnjeno zbog incidenta sa avionom.

Ambicija da Turska postane glavni igrač na Bliskom istoku je poljuljana, a Erdogan konstantno menja svoju retoriku - jednog trenutka se zalaže za mir i poziva na dijalog, dok sledećeg oštro napada Moskvu i preti da će Turska nastaviti da obara ruske avione. Zajbert zaključuje da takve pretnje ni na koji način neće uticati na Moskvu.

POVEZANE VESTI

Subota 28.11.2015. 13:05
Erdogan moze samo da pocucla Putinovog "gospodina".
Subota 28.11.2015. 13:22
Erdogan u panici koja ga hvata lupa kao otvoren prozor . Postaje svestan da se usrao a to ce ga skupo kostati . Nema oprastanja kod Putina za ovakve zlocine .
Subota 28.11.2015. 14:40
Erdogan je pokazao svima da je sitni mali hostapler. Cas bi bio dobar sa Rusijom a sljedeceg momenta drcno provocira. Izgleda da veze na liniji amerika - turska rade sporadicno i americki potrcko nezna kako da se ponasa. Nema jedan cvrst stav o niceme vec kvarno ko njegovi preci kroz istoriju pokusava nesto smuljati oslanjajuci se na zapadne saveznike-mentore. Pokazao je i visok stepen nekulture u politickim javnim istupima. Sitni mali radikalni islamista koi ima mutno sjecanje na Tursku carevinu i u svojoj glavi sebe vidi kao nekog velikog sultana. Zaboravlja da je Turska carevina zadnji 200 godina zivotarila zahvaljujuci podrsci : Njemaca, Engleza i Francuza. Kad im prigusti okrenuce mu ledja a dotle taj podli crv moze da izazove puno nesreceza mnoge narode.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online