Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.12.2015.
16:59
sputniknews.com A

Strah od Rusa: NATO izvodi "teritorijalno čišćenje" Balkana

Crna Gora je dobila poziv za članstvo u NATO-u. Dokument je poslao generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg. Sada se očekuje da počnu pregovori o stupanju te zemlje u Severnoatlantsku alijansu. Ruski ekspert Georgij Engelhard smatra da se NATO-u žuri sa širenjem na Balkanu, jer ima strah od mogućeg uticaja Rusije u regionu.

Reuters
Plaši se NATO jačanja ruskog uticaja na Balkanu

U Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore izjavili su da će punom parom nastaviti da ispunjavaju svoje obaveze po "evroatlantskom integracionom programu". U isto vreme u prestonici zemlje ne prestaju protestne akcije. Demonstranti su nezadovoljni korupcijom, nepromenljivošću vlasti i planovima Vlade da se zemlja priključi NATO-u.

- Za samu Crnu Goru pitanje stupanja u NATO, dobijanje zvanične pozivnice, u najmanju ruku označava jačanje unutrašnjeg otpora, a kao maksimum - konflikt. U društvu ne postoji jedinstvena pozicija o ovom pitanju, nema jedinstvene želje za ulazak u Alijansu - rekao je Sputnjiku saradnik instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelhard.

Ipak, za crnogorsku vlast stupanje zemlje u Alijansu je od životne važnosti, smatra ekspert.

- Za vlast Crne Gore, pozivnica u NATO i sama ideja integracije u Alijansu predstavlja nešto veoma važno. Oni to vide kao konačnu garanciju stabilnosti svoje vlasti. Oni smatraju da će predavanjem svog suvereniteta pod upravu NATO-a, moći ne samo da "zabetoniraju" odvajanje zemlje od Srbije i isključe moguće pokušaje reintegracije, već i da "zabetoniraju" vladajuću elitu, pošto će za njihovo očuvanje biti zainteresovane velike sile koje ulaze u NATO, koje više neće moći da ostave svoje crnogorske partnere na milost i nemilost sudbini - smatra Georgij Engelhard.

Prema njegovim rečima, ništa manje nije ni interesovanje NATO-a za prihvatanje Crne Gore u svoje redove.

- Alijansi se isto žuri. To je izazvano opštim pogoršanjem odnosa između Zapada i Rusije. Ako je ranije širenje NATO-a na Balkanu išlo usporenim tempom, Alijansa se sada trgnula i želi po svaku cenu da ’ofarba svojim bojama sve bele mrlje u regionu‘, eliminiše vakuum i time isključi mogućnost dolaska Rusije, koja im se svuda pričinjava i pokušavaju bukvalno da uteraju u NATO male zemlje koje još nisu tamo - zaključio je ekspert.

U okviru ovakvog "teritorijalnog čišćenja" Crna Gora se i vuče u NATO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online