Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.01.2016.
14:11
informer.rs A

Noćna mora za ID: I sirijske hrišćanke krenule na džihadiste

Hrišćanke iz Sirije postale su najgora noćna mora džihadistima Islamske države (ID). One su ostavile svoje poslove, studije i decu i uzele "kalašnjikove" u ruke kako bi porazile teroriste. Osnovale su bataljon Ženske odbrambene snage na zemlji između dve reke, koji broji oko 50 ratnica.

Reuters
Odlučne u tome da poraze Islamsku državu: Sirijske ratnice

Prvi ženski hrišćanski bataljon oformila je Sirijka po imenu Babilonija, majka dvoje dece i frizerka po struci. Ona kaže da joj najviše nedostaju deca, ali da se bori baš zbog njihove budućnosti.

- Moj muž, koji je takođe vojnik, nagovorio me je da formiram bataljon i uzmem pušku u ruke. Hteo je da pokažem da sirijske žene mogu i da pucaju, a ne samo da vode domaćinstvo i šminkaju se. Bilo mi je jako teško da se odvojim od sina Limara (9) i ćerke Gabrijele (6). Brinem da li su gladni, žedni i da li im je hladno. Ali onda pomislim da sve ovo ima smisla jer ratujem zbog njih - ističe Babilonija.

Hrišćani u Siriji

* hrišćani čine oko 10 odsto sirijske populacije, što je oko 2,2 miliona. Uglavnom žive na severoistoku zemlje, a ima i pravoslavaca i katolika
* 1,2 miliona hrišćana pobeglo je iz Sirije od početka građanskog rata 2011. Hrišćane džihadisti ID najviše progone od kada su proglasili kalifat u junu 2014. 
- Antiohijska pravoslavna crkva je najveća crkva u Siriji, a nju prate Melkite katolička crkva i Sirijska pravoslavna crkva

Ona dodaje da je sa saborkama stacionirana u jednom mlinu u gradu Al Kahtanijehuu u pretežno hrišćanskoj provinciji Hasaka, na severoistoku Sirije.

- Obučavamo se u vojnom kampu. Tamo svaki dan treniramo, a u svemu nam pomažu lokalni i strani vojni instruktori. Zatim idemo na teren da branimo sela i gradove od džihadista. Naša prva velika pobeda bilo je oslobađanje grada Al Hola od islamista. To smo uspele uz pomoć sirijskih snaga sa kojima smo se zajedno borile - kaže hrabra žena.

Njena saborka Lucija (18) kaže da je bitka kod Al Hola bila prva velika borba u kojoj je učestvovala.

- Bilo je jezivo, svuda se pucalo. Na kraju smo uspele da oslobodimo grad, a proterale smo islamiste iz još desetine sela oko Al Hola. Nijednog trenutka se nisam pokajala što sam ostavila studije. Jedinici se pridružila i moja sestra, a naša majka je očajna zbog svega - navodi Lucija, koja je pravoslavna vernica i oko vrata obavezno nosi krst.

Njena vršnjakinja Omrija (18) kaže da se u početku jako plašila borbe, ali da se u međuvremenu navikla.

- Kad polazite u bitku nikada niste mirni. Prvo se uvek pomolim. U početku sam se najviše bojala topovske paljbe, a sad je strah nestao. Volim da budem u prvim redovima i pucam na džihadiste. Hoću da porazim ID - priča sirijska ratnica.

Ona i njene saborke tvrde da su one veći problem džihadistima od muškaraca jer islamisti veruju da borac kojeg ubije žena neće moći da ide u raj.

Inače, pored hrišćanskog, u Siriji je formirano još nekoliko ženskih bataljona u Siriji. Najpoznatiji ženski odred dosad je bio Kurdska narodna odbrambena jedinica, koja je imala velike uspehe u borbi protiv Islamske države. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.01.2016. 14:35
Ма НАТО гамад могу и деца праћкама да тепају!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online