Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.05.2010.
19:55 >> 22:05h
Mondo A

Pjongjang potopio južnokorejski brod

Severnokorejska podmornica potopila je južnokorejski mornarički brod 26. marta, kada je poginulo 46 mornara, navodi se u danas objavljenom izveštaju međunarodnih istražitelja.

Napadnuti brod ''Čeonan''

U dokumentu se navodi da je tokom istrage na morskom dnu otkriven deo torpeda sa oznakama koje odgovaraju severnokorejskom dizajnu, prenosi Bi-Bi-Si.

"Dokazi uverljivo ukazuju na zaključak da je torpedo ispalila severnokorejska podmornica. Nema drugog objašnjenja", navodi se u izvještaju.

Južnokorejski predsednik Mjung-bak je izjavio u razgovoru sa australijskim kolegom Kevinom Redom da će njegova zemlja "preduzeti sve mere" protiv Severne Koreje.

Severna Koreja je odbacila optužbe i upozorila da bi napad na nju ili sankcije značili "sveopšti rat".

Portarol severnokorejske Ratne mornarice Pak In Ho rekao je da je Seul fabrikovao danas predstavljene dokaze.

"Ako Južna Koreja pokuša da ovo reši odmazdom ili kaznom, ili ako pokuša sankcije ili napad na nas... mi ćemo na to odgovoriti sveopštim ratom", rekao je portarol severnokorejske Ratne mornarice.

Bela kuća saopštila je da potapanje broda predstavlja "akt agresije" od strane Severne Koreje, koji narušava mir.

"Ovaj napad pokazuje potpunu ravnodušnost prema ljudskim životima i predstavlja očigledno kršenje međunarodnih obaveza", ocenio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

Južnjaci smišljaju odgovor

 

Južna Koreja će biti na čelu u donošenju odluke o načinu odgovora Severnoj Koreji nakon što je Seul saopštio da je Pjongjang odgovoran za potonuće jednog od svojih vojnih brodova, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta Robert Gejts.

 

Gejts je, međutim odbacio sugestije da SAD nisu u poziciji da vojno odgovore na severnokorejski napad jer su opterećene ratovima u Iraku i Avganistanu.

 

"Ako bi se desio problem u Koreji, naša glavna oružja bili bi mornarica i vazduhoplovstvo, a ovi rodovi nisu opterećeni na isti način kao i kopnene snage. Međutim, ključna stvar na koju se mora obratiti pažnja jeste to da je to bio napad na južnokorejski brod i ta zemlja treba da bude na čelu po pitanju donošenja odluka šta dalje", istakao je Gejts.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je izveštaj "duboko uznemirujući".

Brod "Čeonan" potonuo je nedaleko od sporne granice na moru između dve zemlje, što je pojačalo tenzije između Seula i Pjongjanga, koji su tehnički još u ratu.

Prepolovljena olupina ratnog broda težine 1.200 tona kasnije je izvučena na površinu radi pregleda.

Istragu su vodili stručnjaci iz SAD, Australije, Britanije i Švedske.

Izvori iz Vašingtona navode da administracija predsednika Baraka Obame razmatra mogućnost da Severnu Koreju ponovo stavi na listu zemalja koje sponzorišu terorizam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online