Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.01.2016.
08:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Sankcije su pokosile EU

Ruski gubici zbog sankcija Evropske unije (EU) iznosili su prošle godine 25 milijardi evra, dok su gubici u EU dostigli 90 milijardi evra za 2014. i 2015.

Reuters
Rusija: Prilagođavamo se krizi

- Procenjujemo gubitke od nametnutih (zapadnih) sankcija i (ruskih) uzvraćenih mera na 40 milijardi evra u 2014. i na 50 milijardi evra u 2015. godini za EU - izjavio je prvi zamenik ruskog ministra za ekonomski razvoj Aleksej Lihačev.

- Gubitak za Rusiju (zbog sankcija EU) procenjujemo na 25 milijardi evra u 2015. godini, ili za oko 1,5 odsto niže (od te cifre) - rekao je ruski zvaničnik na ekonomskom Gajdar forumu 2016, prenela je agencija TASS.

Tone i rublja

U Rusiji novi pad vrednosti rublje, ali i pad indeksa za četiri posto na moskovskoj berzi. Iako brojevi ne deluju ohrabrujuće, ruski predsednik Vladimir Putin uveren je da će se privreda Rusije postupno oporaviti. Dolarski denominovan indeks Moskovske berze RTS pao je prošle nedelje 4,16 odsto, a ruska rublja se sunovratila na nivo od 76 rubalja za jedan dolar i na više od 83 rublje za evro, prvi put od pada vrednosti te valute u decembru 2014. godine.

Prema njegovim rečima, negativani efekat za Rusiju će opadati.

- Ekonomija se očigledno prilagođava, kao što se prilagođavaju i kompanije takvim uslovima sankcija - rekao je Lihačev, navodi ruska agencija.

EU je uvela sankcije Rusiji 2014. godine nakon pripajanja poluostrava Krim Ruskoj Federaciji, nakon čega je zvanična Moskva odgovorila kontramerama u vidu zabrane uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz država Unije i zapadnih zemalja koje su se pridružile embargu Brisela.

Unutar same EU ne postoji saglasnost oko produžetka sankcija Rusiji. Zemlje koje nemaju razvijene poslove s Rusijom i ne zavise od uvoza energenata iz te zemlje, poput Španije ili Portugala, neutralne su, ali sankcije posebno bole Nemačku iz koje dolazi čak više hiljada preduzeća koja posluju u Rusiji. Međutim, ima zemalja koje iako zavisne od ruske privrede tvrdo traže produžavanje, pa čak i pooštravanje sankcija. U prvom redu reč je o baltičkim državama, ali i Poljskoj i Češkoj.

Zasad EU uspeva da održi polugodišnji konsenzus oko produženja sankcija zbog ruske aneksije Krima, ali je pitanje koliko dugo će izdržati.

POVEZANE VESTI

Subota 16.01.2016. 10:28
nac isticka EU ce tek osetiti na svojoj kozi jad i bedu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online