Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.01.2016.
02:00
I. Kozarski - Vesti A

Trka do sirijske nafte

Nakon što je objavljeno da su SAD preuzele kontrolu nad poljoprivrednim aerodromom Rumejlam kod sirijsko-iračke granice, stigla je vest i da se Rusija sprema da preuzme aerodrom Kamišli, koji se nalazi sedamdesetak kilometara zapadno nadomak turske granice.

Reuters
Ko će pre do nafte?

Portparol Sirijskih demokratskih snaga (Kurdi pojačani grupama različitih pobunjenika) izjavio je da su SAD preuzele aerodrom kako bi im pomogle. Naravno, bez saglasnosti vlade u Damasku.

- SAD će bazu koristiti da nam dostavljaju oružje, ali i za sletanje njihovih borbenih aviona - rekao je Kurdski predstavnik.

Aerodrom u Rumejlamu nalazi se blizu glavnih sirijskih naftnih polja. Amerika pokušava da stigne do tog bogatstva pre sirijske vojske i Rusa, a za to koristi Kurde. Međutim, to nije iznenađenje za Moskvu i Damask, pošto je pre dva meseca objavljeno da Amerikanci proširuju kapacitete Rumejlama.

Flota u Tarsusu

Ruski avioni i helikopteri koriste ukupno pet uzletišta u Siriji, ali je Hmejm kod Latakije do sada bila jedina stalna aviobaza. Osim toga, Crnomorska flota ima bazu u luci Tarsusa na obali Sredozemnog mora.

Sada je stigla i vest iz Damaska da se Rusi spremaju da otvore stalnu bazu na aerodromu Kamišli kod Nusajbana, u srcu teritorije sirijskih Kurda. Severni deo grada kontrolišu Kurdi, a južni s aerodromom i graničnim prelazom prema Turskoj vlada u Damasku.

Prema ugovoru iz avgusta prošle godine, Damask je Moskvi dao pravo da otvara baze i deluje na sirijskoj teritoriji neograničeno. Aerodrom Kamišli je idealno rešenje za situaciju nastalu američkim potezom i očuvanje sirijskog suvereniteta nad naftnim poljima. Kamišli je međunarodni aerodrom i znatno je većeg kapaciteta od Rumalije, ali i s ruskim prisustvom blokira turska dejstva na samoj granici.

Turska novina "Tudej zaman" objavila je da je stotinak ruskih vojnika, tehničara i savetnika već stiglo u Kamišli. Kurdski izvori navode da je među njima i desetak oficira različitog ranga, a svi su se razmestili u bazi 154. lovačkog puka. Njihov prvi zadatak je da ispitaju uzletište i ostale objekte kako bi preduzeli sve što je neophodno za raspoređivanje većeg kontigenta.

"Tudej zaman" ocenjuje da će ruski potez izazvati nova trvenja sa Turskom. Tim pre, što će rusko prisustvo u sirijskom Kurdistanu omogućiti veći uticaj Moskve na Kurde, i ograničiti američko prisustvo. Naročito dostavljanjem oružja za koje se Turska boji da će završiti na njenoj teritoriji. Naime, već nedeljama traju otvorene bitke turske vojske i boraca Radničke partije Kurdistana. U Turskoj Kurda ima oko 17 miliona i čine petinu stanovništva.

Stigli i marinci

Rusi su se pojavili i na aerodromu Kvejres, istočno od Alepa. Kako navode sirijski vojnici, rakete S-300 i oko 50 ruskih marinaca stiglo je na aerodrom da ih obučavaju. Naime, u zonu oko Kvejresa, Sirijci su poslali oko 8.000 mladih vojnika koji su prošli tek osnovnu obuku. Oni neće učestvovati u bitkama sa prednjim jedinicama, ali će imati važnu ulogu da čuvaju oslobođena mesta i puteve kako bi svi iskusni borci bili slobodni za odlučujuće borbe.
U Damasku ne kriju da pripremaju do sada najveću ofanzivu upravo u istočnom delu provincije Alepo. Njihov cilj je grad Al Bab, i oko 40 kilometara auto-puta u pravcu istoka, ka Mandžibu gde bi trebalo da se sretnu sa Kurdskim trupama. Navodi se i da će uloga ruskih marinaca biti da omoguće da taj susret prođe bezbedno i da saveznici ne zapucaju jedni na druge.
Kada ta ofanziva bude ostvarena, središnji deo Islamske države ostaće odsečen od Turske, bez mogućnosti da se švercuje opljačkana nafta u zamenu za oružje i najamnike.

POVEZANE VESTI

Subota 23.01.2016. 02:31
Rusi su kroz svoju istoriju pokazali da su dobri stratezi. Satrali su naj vece evropske armije i odolili nasrtajima Rimljana, Grka, turaka, Mongola pa i Japana.I ovim potezom potvrdjuju da neidu grlom u jagode. Sam me interesuje sta ce prevrtljivi turci da urade osim da kevcu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online