Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 05.02.2016.
19:02
Vestionline A

Rusija spremna za "tihi rat" na Arktiku

Direktor ruskog Instituta za izučavanje savremenog državnog razvoja Dmitrij Solonikov smatra da je u toku "tihi rat" za Arktik i da su za pozicioniranje na toj teritoriji zainteresovane SAD, Kanada, Švedska i Danska. On smatra i da vojne vežbe ruske armije na Arktiku imaju dvostruki značaj - vojnici moraju da se obuče da prežive u vanrednim situacijama, a reč je i o odličnom marketinškom potezu.

Reuters
Ruski vojnici na Arktiku

Solonikov ističe da se trenutno vodi "tihi rat" za Arktik.

- Naravno, nema direktnog sukoba, ali se vodi borba "na mišiće". Pitanje je ko će i u kom vidu ojačati svoje pozicije u ovim polarnim predelima. Mora se znati da ima mnogo zainteresovanih: to su i SAD i Kanada i Švedska i Danska. Nijedna od navedenih država ne želi da odstupi od svojih interesa i dominacije u arktičkom regionu - kazao je Solonikov.

On je dodao da ne misli samo na ekonomsku dominaciju, već najpre na vojnu, ističući da zato Rusija ne sme da posustaje u odnosu na druge države koje su već prisutne na Arktiku.

- Osim toga, s obzirom da je naša teritorija tamo i najveća, onda bi verovatno i naše prisustvo trebalo da bude maksimalno - ispričao je Solonikova prenosi "Sputnjik".

Umeće preživljavanja

On je objasnio da, s jedne strane, vojnici zaista moraju da nauče kako da prežive na Arktiku u svim mogućim uslovima, bez obzira da li njihova vojna tehnika radi ili je otkazala usled ekstremnih vremenskih uslova.

- Zato je važno umeti reagovati u nepredviđenim situacijama, odnosno u svim mogućim uslovima, i uz različitu opremu. Važno je i umeti koristiti sva moguća prevozna sredstva koja vam stoje na raspolaganju - i pse i jelene. A takođe bitno je umeti obezbediti, odnosno uloviti sebi hranu - bez obzira da li je to morž, kit ili foka - objašnjava on.

Jednom rečju, kaže Solonikov, čovek mora da zna kako da preživi u uslovima polarne zime.

- Bez bilo kakve sumnje sve ovo je važno, jer ako vojska ostane u ovim predelima dugo, mora znati kako da preživi u ovim gotovo neverovatnim uslovima, koje običan čovek teško da može i da  zamisli - dodaje on.

S druge strane, smatra Solonikov, reč je i o svojevrsnom marketingu, odnosno stvaranju specifičnog imidža Rusije na samom severu.

- Ne samo da Rusija tamo ima svoje oružje i tehniku, već pokazuje i da se može živeti u takvim uslovima. Ovakve vežbe pokazuju da Rusi mogu i umeju koristiti pse ili jelene kao prevozno sredstvo - i to ne lošije od lokalnog stanovništva. Sve to je veliki plus za sliku koju Rusija gradi o sebi - smatra on.

POVEZANE VESTI

Petak 05.02.2016. 20:15
Džaba ti ovde nama pu/šiš,od sperme ti neće izrastiti novi mozak,ostaćeš glup ko' što i jesi...
Petak 05.02.2016. 22:53
Kad je na terapiji Vladimirovic alijas armata , kad leci svoje zablude obavezno u ruski plen "ubaci" ( i to iskljucivo i samo ruski ) virtuelni Arktik !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online