Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.02.2016.
09:03
Vestionline A

"Erdogan pokušava da uvuče u rat Ruse i Amere"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Vašington zbog odbijanja SAD da podrže ideju Ankare o uspostavljanju zone zabrane letenja na severu Sirije. Eksperti, međutim, ističu da je za uspostavljanje takve zone zainteresovan isključivo Erdogan i upozoravaju da njeno stvaranje može da izazove direktan sukob SAD sa Rusijom.

Reuters
Erdoganu su veći neprijatelji Kurdi nego džihadisti

- Pitam SAD: vi niste odobrili zonu zabrane letenja, a tamo sada lete ruski avioni i gine hiljade nevinih ljudi, a mi smo tobože koalicija i morali bismo zajedno da delujemo? Šta se dogodilo - upitao je Erdogan ljutito svoje saveznike, a prenele su svetske agencije.

"SAD i NATO kategorički se protive stvaranju takve zone. Američki predsednik Barak Obama još je u novembru prošle godine tu ideju nazvao kontraproduktivnom. On je rekao da bi stvaranje takve zone zahtevalo od SAD kopnenu operaciju", preneli su američki mediji.

"Rizik od sukoba Rusije i NATO-a"

Međutim, kandidatkinja za mesto predsednika SAD Hilari Klinton obećala je da će lično da se založi i "podrži zonu zabrane letenja i humanitarne koridore, kako bi se zaustavio pokolj na zemlji i vazdušni napadi".

Stručnjaci se, međutim, slažu u oceni da bi uspostavljanje zone narušio suverenitet Sirije i da bi takav potez bio usmeren protiv ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, koje u toj zemlji sprovode operaciju na poziv zvanične, legitimne sirijske vlade.

Većina briselskih vojnih eksperata, međutim, smatra da u uslovima ruske vojne operacije u Siriji svaki pokušaj da se stvori zona zabrane letenja u velikoj meri povećava rizik vojnih incidenata između Rusije i NATO-a. Sa njima se slažu i ruski stručnjaci. Stav Moskve o ovom pitanju je jasan - uvođenje zone zabrane letenja u rejonu Alepa u Siriji neće pomoći u borbi protiv terorizma koja se vodi u toj zemlji.

- Radi se o tome da se tamo vode aktivne borbe protiv terorističkih organizacija koje se kriju u tim regionima. Zato ne verujemo da će takvi režimi da donesu rezultat u našoj borbi protiv terorizma - rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, a prenele su agencije.

Ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko ranije je ideju o stvaranju zone zabrane letenja nazvao "veoma opasnom". On je ocenio da bi stvaranje te zone, kao i bezbednosnih zona u Siriji "faktički dovelo do podele zemlje", preneli su ruski portali.

POVEZANE VESTI

Petak 19.02.2016. 14:24
Vidiš ti to kako je Erdogan svetska veličina.Baš on će ih uvući u rat-on će biti samo monetica za podkusurivanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online