Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.02.2016.
17:00
P. Vranešević - Vestionline A

Biti ili ne biti u EU: Počela je nova "Bitka za Britaniju"

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će referendum o članstvu te zemlje u EU da bude održan 23. juna. Da li prisustvujemo početku kraja Evropske unije?

Reuters
Dok Srbi stignu, verovatno više neće ni biti Evropske unije...

"Englezi izlaze iz EU, Škoti izlaze iz Britanije"

Počela je nova "Bitka za Britaniju". Od njenog ishoda zavisiće sudbina dve unije: Velike Britanije i Evropske unije. Ako Englezi budu glasali da izađu iz EU, Škoti će da glasaju za izlazak iz Velike Britanije. Tada više neće biti Britanije. Takođe, takozvani Bregzit, tj. izlazak Velike Britanije iz EU, praktično bi označio početak kraja saveza u koji i mi toliko želimo da uđemo (ili tako bar govori naš vođa).

Želja britanskog premijera da obezbedi "najbolje iz oba sveta", dakle, i članstvo u EU, i britansku nezavisnost, veoma je arogantna (podseća nas na ovdašnju mantru "I Rusija i NATO"). Svaka druga članica bi takođe mogla da zahteva isto. To bi sigurno dovelo do raspada Unije. Takav "pogled sa visine" Britanaca dobro je poznat. Uostalom, čuvena je izreka da su "Britanci uvek bili spremni da izginu do poslednjeg Novozelanđanina".

Nije im dosta ni povlašćen položaj

Stanovnici Velike Britanije oduvek su bili malo drugačiji. Zbog toga su za njih i uvedeni mnogi izuzeci na planu pravosuđa i unutrašnje politike. Nemaju evro, a nisu ni u Šengenskoj zoni. Imaju popust na članarinu. Ako im to nije dovoljno, pustite ih - neka samo idu.

Britanci ne moraju da vole Evropsku uniju. Ne vole je ni druge zemlje-članice. Pa ipak, ostaju u njoj jer vide interes. Međutim, u poslednje vreme javljaju se sve veće pukotine u evropskom bloku. Kriza krizu sustiže i potreban je povratak prvobitnoj ideji evropske solidarnosti i zajedništva. To je još jedan od razloga da se ne toleriše britansko uslovljavanje: Ne sviđa vam se, srećan vam put!

Stručnjaci smatraju da bi Dejvid Kameron proglasio "pobedu" bez obzira na ishog pregovora u kojima je Britanija dobila "specijalan status" unutar EU. Ali, takođe, nije mali broj onih koji misle da su njegovi premijerski dani odbrojani posle junskog referenduma. U svakom slučaju, očekuje nas burno političko leto sa nepredvidim posledicama.

A kada se završi sva ta predstava sa samodovoljnim Britancima, EU bi trebalo da se posveti pravim problemima: migracionoj krizi, odnosu sa Turskom, i ekonomskoj situaciji u Evropi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.02.2016. 06:30
Отворено писмо РТС. ЗАШТО нисте ништа известили о митингу против нато терориста . ЗАШТО сте заборавили своје погинуле колеге. ЗАШТО наплаћујете претплату а нисте слободни новинари ЗАШТО сте “јавни сервис” а у ствари сте политичка испостава властодржаца ЗАШТО понижавате српски народ ЗАШТО се чудите када неплаћамо претплату ЗАШТО се чудите када неко баци јаје на ваш улицкани излог ЗАШТО сте се продали ђаволу ЗАШТО пљујете по гробовима ваших колега вашим неделима ЗАШТО лажете Србију ЗАШТО примате плате ЗАШТО постојите ЗАШТО сте лицемери ЗАШТО сте дволични или тролични за вас је то свеједно ЗАШТО се ваших погинилих колега сетите само на годишњицу бомбардовања РТС ЗАШТО дозвољавате да понижавају Србију Има још хиљаду ЗАШТО за сваку нато жртву али сам вам за почетак поставио 16 јер је толико ваших колега погинуло од нато бомбе. Онај исти који је тада био министар информисања данас вам говори како треба да размишљате. Велика је животна награда бити слободоуман човек и не бити роб као ви.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online