Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.02.2016.
04:45
I. Kozarski - Vesti A

Pakao na putu za Alepo

Ratna sreća na koridoru od kojeg zavisi život tri miliona Sirijaca u oblasti Alepa okrenula se u korist vojske. Sirijci su oslobodili nekoliko sela na putu koji su teroristi presekli u ponedeljak, ali je pred vojskom još desetak kilometara kako bi se spojile jedinice iz Hame i Alepa.

Tanjug/AP
Juriš: Tenk sirijske vojske

Najžešća bitka u sredu vodila se za Hanaser, jedno od retkih većih sela na oko 70 kilometara dugačkom i desetak širokom pustinjskom koridoru. Kao što su "Vesti" pisale, teroristi Islamske države i još nekoliko raznolikih bandi u utorak su zauzeli Hanaser. Poginulo je 18 branilaca sela, a Sirijci su se povukli oko kilometar i po južno i naslonili odbranu na brda.

Gubitak Hanasera bio je težak udarac i vojska je odlučila da ga oslobodi što pre kako ne bi dozvolila teroristima da se utvrde u selu. U tom slučaju, pre juriša vojske bili bi neophodni dani granatiranja, a to vreme milioni opkoljenih ljudi nemaju. Kontranapad su im omogućili saborci oko desetak kilometara južno koji su punom širinom očistili koridor i omogućili dolazak pojačanja.

Za to vreme rusko vazduhoplovstvo pobrinulo se da pojačanja terorista ne stignu u Hanaser. Posle naleta ruskih pilota na drumu su ostale gomile nagorelih tela pripadnika Islamske države koji nisu stigli na odredište.

Sirijska pešadija to je iskoristila i uz besnu podršku artiljerije tokom noći ovladala uzvisinama oko Hanasera. U sredu ujutro vojska je s juga ušla u Hanaser i razvile su se ogorčene borbe u petnaestak uličica s kućama okruženim baštama. Na društvenim mrežama smenjuju se čitulje koje obe strane objavljuju svojim poginulima.

U borbama za Hanaser učestvuje i Tim tri, jedinica specijalne divizije Tigar koja je stigla iz Alepa, što pokazuje da vojska ipak prolazi celim putem kraj uporišta terorista i da je situacija na tih šezdesetak kvadratnih kilometara potpuno konfuzna. Islamska država pokušala je da kroz taj prostor pošalje konvoj s oružjem i municijom svojim saveznicima iz drugih bandi, ali je vojska uništila svih 14 kamiona.

Kurdi pred vratima

Presecanje koridora nije omelo borbe u samom Alepu, gde teroristi drže trećinu grada. Kurdi su napali iz svog kvarta i posle šest dana borbi uspeli da zauzmu ogroman Omladinski kompleks "Bani Zejd'. Teroristi u istoimenom kvartu sada su obuhvaćeni sa tri strane, a Kurdi su široko izašli na auto-put Kastelo, jedinu saobraćajnicu kojom se snabdevaju raznolike bande u delu grada koji drže pod kontrolom.

Glavnina divizije Tigar nalazi se severno i napreduje u susret borcima kod Hanasera. Sirijci su sa te strane oslobodili Rasm an Nafar, selo koje su teroristi prvo zauzeli i uništili im tenk i četiri druga vozila. Džihadisti su potom artiljerijom i bombardovanjem iz vazduha skinuti i sa okolnih brda, posle čega su se upustili u borbe s vojskom na južnim prilazima sela Šalala Kabira i Šalala Sagira.

Juriš na Idleb

Na severozapadu Sirije vojska sporo, ali sigurno savladava planine duž turske granice. Dejstva se prenose na provinciju Idleb, glavno uporište sirijskih terorista. Vojska je znatno proširila klin kojim napreduje. Deo jedinica napreduje ka Sirmaniji u Al Gab poljima, a pred glavninom se sve više širi dolina koja vodi ka Džišr al Šiguru. Oba mesta predviđena su kao polazne tačke za napad na Idleb.
U ogromnoj oazi Istočna Guta kraj Damaska pod kontrolom bandi je sve manja taeritorija. Teroristi su potpuno opkoljeni i trpe nedostatak artiljerijske municije.

Ukoliko vojska uspe da ovlada Hanaserom, među jedinicama koje nadiru sa severa i juga ostaju samo selo Al Havaz i tri zaseoka od po desetak kuća. Potom im predstoji borba za proširenje koridora.

Fijasko kod Palmire

Pokazalo se da je napad na koridor bio samo deo opšte kontraofanzive Islamske države. Vojska prebacuje pojedine jedinice na putu za Alepo, što su teroristi pokušali da iskoriste za napad kod Palmire i brane Tišrin Dam.
Kod Palmire se već nedeljama vode statične borbe koje se svode na bombardovanje i granatiranje terorista kako bi bili što više oslabljeni pre napada vojske na grad. Islamska država u jeku bitke za koridor prešla je u napad kod Palmire koji se završio fijaskom i povukli su se na početne položaje ostavivši za sobom dvadesetak leševa.
Daleko na severu Islamska država pokušala je da odseče kurdske snage koje su početkom januara preko brane Tišrin Dam prešle Eufrat i utvrdile se na Zapadnoj obali. Teroristi strahuju da će trupe iz Alepa krenuti u susret Kurdima i odseći put između sirijske prestonice Rake i Turske kojim se odvija šverc nafte i oružja. Kurdi su odbili sve napade terorista.





 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.02.2016. 05:38
Zaebani ovi Kurdi! Smrc edrogane...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online