Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 26.03.2016.
07:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Lavrov i Keri lome Asada

Rusija i Sjedinjene Države su se na razgovorima u Moskvi dogovorile da iskoriste svoj uticaj na strane u sirijskom sukobu kako bi ih uverile da ubrzaju napore u nalaženju političkog rešenja.

Reuters
Na pragu komprisa: Džon Keri i Sergej Lavrov

Državni sekretar SAD Džon Keri je nakon četiri sata dugog sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izjavio da će Moskva i Vašington u idućih nekoliko dana pokušati da navedu sirijskog čelnika Bašara al Asada da donese "ispravnu odluku" o potpunom prihvatanju mirovnih razgovora.

Razgovori u Ženevi između predstavnika sirijske vlade i opozicije ne napreduju, a Vašington veruje da Moskva, bliska Asadova saveznica, može uveriti Damask da učini ustupke.

- Rusija će sama reći šta će učiniti kako bi pomogla Asadu da donese ispravnu odluku, ali smo se dogovorili da ćemo ubrzati napore da pomerimo unapred politički proces - rekao je Keri posle razgovora s Putinom.

- Verujem da je Rusija u potpunosti angažovana na ovim naporima i svi ćemo pokušati da navedemo predsednika Asada da idućih dana donese ispravnu odluku o uključivanju u politički proces koji bi rezultirao istinskom tranzicijom - rekao je Keri.

Međutim, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u svojim izjavama nije rekao da li je Rusija spremna da izvrši pritisak posebno na Asada. On je samo rekao da će Rusija ohrabriti sve strane da prihvate načela razgovora u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.
- Možda je najvažnija stvar u ovoj fazi da smo se dogovorili da pojačamo napore za uspostavu uslova potrebnih za politički proces - rekao je Lavrov.

- Politički proces trebalo bi završiti tako da se Sirijci dogovore kakvu svoju zemlju žele. Što se tiče najneposrednijih zadataka, dogovorili smo se da radimo na brzom započinjanju direktnih razgovora u Ženevi između izaslanstva vlade i celog opozicionog spektra - rekao je Lavrov novinarima.

Odgovor na povlačenje Putina

Keri je u Moskvu doputovao 10 dana nakon što je Putin objavio da povlači glavninu ruskih vojnih snaga iz Sirije, što zapadne vlade vide kao priliku da se sukobi zaključe i nastavi s mirovnim razgovorima. Rusija i SAD su se pokazale kao dve sile koje imaju odlučujuću reč o tome šta će se iduće događati u sirijskom građanskom ratu koji traje pet godina.

I Keri i Lavrov su rekli da su se dogovorili da odmah preduzmu korake za jačanje primirja i zaustave pokušaje zaraćenih strana da osvajaju nove teritorije. Takođe su rekli da će tražiti da se omogući dostava humanitarne pomoći u sve delove Sirije te da vlada i opozicija počnu da puštaju zarobljenike, počevši s najranjivijima. SAD i njeni saveznici podržavaju oružane grupe koje su ustale protiv Asadove vlasti, dok je Moskva u petomesečnoj vojnoj kampanji okrenula tok sukoba u Asadovu korist.

POVEZANE VESTI

Subota 26.03.2016. 10:54
Žuri se Amerima da zadrže ISIS još malo na izvorima nafte koje još drže. Ali, to se neće desiti. Davno je rečeno: ISIS i Al' Nusra mojaju da UMRU, Asad da povrati punu kontrolu nad svim izvorima nafte i cijelom territorijim pa na IZBORE. Sve lijepo demokratski i po zakonu. A kriminalci pred streljački stroj za sve što su do sada uradili uz pomoć Britanije, USA i ostatka "zapadnih" pljačkaša.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online