Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.05.2010.
04:43
Tanjug A

SAD otvara vojsku za homoseksualce

Predstavnički dom americkog Kongresa usvojio je sinoć zakonski amandman kojim se ukida zabrana služenje vojske za homoseksualce koji otvoreno izražavaju svoje seksualno opredeljenje.

Sa parade u kasarnu


Tim predlogom ukida se zakon iz 1993. godine i njegova politika poznata kao ''ne pitaj, ne pričaj'', kojima se od homoseksualaca, praktično, tražilo da prikrivaju svoju seksualnu orijentaciju.

Za amandman su glasala 254 kongresmena, a protiv je bilo 194. Demokrate su većinom podržali predlog, a republikanci su mu se protivili, mada je 25 demokrata glasalo protiv, a petoro republikanaca za amandman.


Isti amandman danas je, sa 16 glasova prema 12, dobio ''zeleno svetlo'' na senatskom odboru za oružane snage, koji će ga uputi Senatu na glasanje.


Prema ranijem dogovoru u vrhu Demokratske stranke, u Predstavničkom domu amadman je predložio kongresmen Patrik Marfi iz Pensilvanije, ratni veteran iz Iraka, dok je isti posao u Senatu preuzeo senator Karl Levin, koji je na čelu Odbora za oružane snage.

Opet parada

U oba slučaja, taj amandman je deo šireg zakona o vojsci, u kome se od Kongresa traži da odobri troškove od 760 milijardi dolara. Da bi postao zakon, svaki predlog mora dobiti većinu u Predstavničkom domu i Senatu, a zatim ga mora potpisati predsednik.


Amandman o gej pravima u vojsci, koji ima podršku predsednika Baraka Obame, rezultat je kompromisa sa šefovima Pentagona, pošto neće stupiti na snagu pre nego što, verovatno u decembru, ministarstvo odbrane završi studiju o posledicama koje bi ta promena imala.

Barak Obama

Potom bi predsednik, ministar odbrane i šef združenog štaba američkih oružanih snaga trebalo da potvrde da taj amandman neće naškoditi borbenoj sposobnosti armije.


Republikanski kongresmeni listom su glasali protiv amandmana i zalagalali se da se sa uklanjanjem dosadašnje legislative sačeka izveštaj.

Ne pitaj, ne pričaj

 

Politika ''Ne pitaj, ne pričaj'' pokrenuta je na početku mandata administracije Bila Klintona i u tom trenutku je bila kompromisno rešenje i najviše što se moglo učiniti na poboljšanju položaja homseksualaca u armiji.


Tada je, zakonom iz 1993. godine, zabranjeno postavljanje pitanja vojnicima da li su homoseksualci. Istovremeno, međutim, vojnicima homosekualcima bilo je zabranjeno da otvoreno govore o svojoj seksualnoj orijentaciji.


Ukidanje tog zakona je bilo jedno od predizbornih obećanja predsednika Baraka Obame, koji je u svoj prvom govoru posvećenom stanju nacije poručio da neće dozvoliti kršenje ljudskih prava niti diskriminaciiju u zapošljavanju, kao i da će ukinuti zakon koji ljudima, ''zbog onoga što jesu, zabranjuje da brane zemlju koju vole''.


Procenjuje se da je od 1993. godine, oko 14.000 ljudi otpušteno iz vojske, u skladu sa tim zakonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online